Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další okradená seniorka

KRÁLOVÉHRADECKO - Policie varuje: nepouštějte nikoho do svého obydlí!! 

Od začátku roku zaznamenali policisté na Hradecku již čtyři případy okradených  seniorů. Ten poslední se stal včera, dne 21. 3. 2013, v Jungmannově ulici v Hradci Králové. Dvě dosud neznámé pachatelky se pod záminkou kontroly vodoměru vloudily do bytu 81leté ženy a poté, co jedna prováděla fiktivní kontrolu, druhá odcizila z obývacího pokoje finanční hotovost ve výši 93.000 korun. Krádeži předcházela informace jedné z podvodnic, že seniorce vrátí přeplatek za malou spotřebu vody s tím, že má pouze bankovku v hodnotě 5.000 korun, kterou žádá rozměnit. Stařenka tedy odešla do vedlejšího pokoje pro peníze a nevědomky tak ukázala zlodějkám místo, kde měla bankovky uložené. Že byla okradena, zjistila až po jejich odchodu z bytu.

Této krádeži předcházely na Hradecku další tři obdobné případy:
  • Dne 13. 2. 2013 se dva neznámí pachatelé pod záminkou přeplatku za elektřinu vloudili k seniorce (nar. 1930) do domku na Chlumecku (obec Nepolisy). Zde ze skříňky ze sekretáře v obývacím pokoji odcizili finanční hotovost ve výši 25.000 korun. Přičemž jeden z pachatelů zabavoval poškozenou v kuchyni a druhý kradl ve vedlejším pokoji.
  • Dne 4. 3. 2013 – podrobnosti v článku ZDE.
  • Dne 6. 3. 2013 vnikl neznámý pachatel pod legendou kontroly elektroměru do domku seniorky (nar. 1928) na Novobydžovsku (obec Střezetice), kde jí z kuchyně odcizil dámskou kabelku s kartou pojištěnce. 

Jen v loňském  roce šetřili policisté na Hradecku 17 obdobných případů (s největší škodou 186.000 a 160.000 korun), v roce 2011 pak 18 případů (největší škoda 300.000 a 290.000 korun). Z uvedeného vyplývá, že máme na Hradecku cca každé tři neděle podvedeného seniora! Bohužel, této trestné činnosti nijak neubývá. Počty se sice nijak výrazně za poslední dva roky nezvedly, nicméně tuto věkovou skupinu řadí policisté dlouhodobě mezi nejohroženější. Vzhledem k tomu, že se senioři díky své snadné zranitelnosti stávají velmi snadnou obětí pachatelů (podvodníků a zlodějů), vyžadují zvýšenou pozornost nejen ze strany policistů, ale celé veřejnosti.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Zveřejněno: 22. března 2013 v 10:20

vytisknout  e-mailem