Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Žhář dopaden

HODONÍNSKO: Muž má na svědomí 25 požárů AKTUALIZACE 

Hodonínští hasiči společně s policisty řešili od října loňského roku zvýšené množství požárů. I když při nich nikdo nezemřel, při panujícím suchu byl každý z nich rizikem. Příčina nebyla vždy zřejmá, mnohdy si celou situaci řešili jen hasiči ve své kompetenci. Tráva, les či náletové dřeviny hořely v katastrech Vracova, Rohatce, Hodonína…

Vzhledem k četnosti a lokalitě policisté i kriminalisté začali k požárům vyjíždět a všímat si okolí, běželo také intenzivní prověřování celé záležitosti. Klec spadla 29. března, kdy byl zadržen podezřelý muž v bezprostřední blízkosti místa posledního požáru nedaleko Vracova. Již při eskortě na oddělení se muž doznal k zakládání požárů a popsal místa i způsob založení ohně. Potvrdilo se i podezření plynoucí z malých časových rozestupů mezi ohni. Obviněný na místa činu jezdil na kole. Jde o třiatřicetiletého muže z Hodonínska, který byl již v minulosti trestán pro majetkovou trestnou činnost. Zodpovídá se z trestného činu poškození cizí věci, na svědomí má 25 úmyslně založených požárů. Největší z nich založil na začátku října v lokalitě národní přírodní památky - Váté písky, přičemž vlivem povětrnostních podmínek a silného větru následně zpustošil asi 11 ha lesního porostu. Celková škoda za všechny požáry je zatím odhadnuta na více než půlmilionu korun.  Zodpovídá se z poškození cizí věci.

mjr. Pavel Šváb, 5. dubna 2022

Hodonínští policisté evidují od začátku února 10 úmyslně založených požárů, nejčastěji v blízkosti lesů. Byť se je podařilo všechny uhasit dříve, než způsobily větší škody, neberou je rozhodně na lehkou váhu. Vzhledem k současným klimatickým podmínkám je riziko (k létu se bude zvyšovat), že se požár může rychle rozšířit. Reálně tak hrozí vysoké škody na majetku a ohroženy mohou být i lidské životy. V souvislosti s prověřováním těchto událostí pátrají po totožnosti svědka, který byl zachycen nedaleko jednoho z nich. Muž v modré bundě by mohl přinést klíčové svědectví vedoucí ke žháři. Pokud znáte jeho totožnost, obraťte se prosím na linku 158. 

Preventivní rady HZS JmK k tématice.

mjr. Pavel Šváb, 28.2.2022

vytisknout  e-mailem