Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Tři varny pervitinu za čtyři dny

HODONÍNSKO: Policisté obvinili čtyři pachatele z výroby a distribuce drog 

Policistům na Hodonínsku se minulý týden podařilo během čtyř dnů odhalit hned tři varny pervitinu a obvinit čtyři pachatele. Zatímco v prvním popsaném případě přálo policistům pověstné štěstí, v dalších dvou případech se projevila několikaměsíční náročná práce a operativní rozpracování obou případů. V obou případech, kdy vařiči vyráběli pervitin ve svých obydlích, šli tedy kriminalisté na jisto.

O prvním z případů odhalených varen jsme informovali nedávno, kdy byla varna objevena při běžné silniční kontrole. Kontrolu vozidla v ranních hodinách 7. září prováděli policisté Obvodního oddělení Dubňany. Policistům muž tvrdil, že chtěl s výrobou pervitinu  skončit a kompletní varnu vezl na jejich obvodní oddělení k odevzdání.
Kriminalistům z toxi-týmu se však tomuto muži podařilo prokázat nedovolenou výrobu pervitinu v množství desítek gramů, distribuci pervitinu a držení předmětů přípravků a prekursorů určených k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky.
Vzhledem k tomu, že se jednalo o muže, který již byl odsouzen a potrestán za stejnou trestnou činnost bylo policejním orgánem zahájeno trestní stíhání za trestný čin  Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. V případě odsouzení mu hrozí odnětí svobody  až na deset let. V současné době je rovněž stíhán vazebně.  


Dne 10. září v ranních hodinách zadrželi kriminalisté z hodonínského toxi-týmu dva výrobce pervitinu v Hodoníně.  Samotné zadržení se realizovalo po důkladném operativním rozpracování a jednalo se o muže ve věku 29 a 24 let. Oba byli zadrženi v bytě rodičů staršího z nich, přímo při výrobě pervitinu. Starší z mužů kriminalistům dobrovolně vydal předměty přípravky a prekursory určené k nedovolené výrobě pervitinu.
Policejní komisař zahájil trestní stíhání zadržených mužů  pro trestný čin  Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Prokázána jim byla výroba a distribuce pervitinu v množství několika desítek gramů pervitinu. Obviněným mužům v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody  až na pět let.  
Vzhledem k tomu, že se jednalo o muže, kteří doposud nebyli trestně stíháni za stejnou trestnou činnost, ale pouze majetkového charakteru, jejich  stíhání probíhá  na svobodě.

V ten samý den, ale ve večerních hodinách, ukončili kriminalisté z hodonínského toxi-týmu policejní akci s krycím názvem „NAPOLEON“. K ukončení akce došlo po několikaměsíčním operativním rozpracování a sledování čtyřiatřicetiletého muže z Lovčic u Kyjova. I tohoto muže zadrželi přímo při výrobě drogy v jeho rodinném domě. Při domovní prohlídce kriminalisté nalezli předměty přípravky a prekursory určené k nedovolené výrobě pervitinu.
Policejní komisař zahájil trestní stíhání zadrženého muže pro trestný čin Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Vyrobený pervitin užíval pro vlastní potřebu a část své produkce také dával nebo prodával za částky jeden až dva tisíce korun za gram.
V případě odsouzení hrozí obviněnému muži odnětí svobody  až na deset let.  Důvodem vyšší trestní sazby je fakt, že tento muž již jednou byl odsouzen a potrestán za stejnou trestnou činnost. Recidivista byl tedy zadržen, obviněn a  podali jsme podnět k jeho vzetí do vazby. Soudce okresního soudu rozhodl o jeho vzetí do vazby, neboť byla důvodná obava, že by mohl v trestné činnosti pokračovat.

nprap. Petr Zámečník

17. 9. 2010

 


 

vytisknout  e-mailem