Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Chodci a reflexní prvky

HODONÍNSKO: Zaměřujeme se na viditelnost dospělých i dětských chodců. 

Zhoršené povětrnostní podmínky a s nimi spojená snížená viditelnost mohou v tomto období negativně přispět ke zvýšené dopravní nehodovosti. Obzvláště rizikovou skupinou jsou pak chodci, kteří patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu, a to platí zejména tehdy, pokud se pohybují v místech, která nejsou osvětlena a chodci nejsou vybaveni reflexními prvky. Právě chodci bez reflexních prvků bývají pro řidiče vozidel v tomto počasí velmi špatně viditelní.

Na území Hodonínska probíhá dopravně bezpečnostních opatření, při kterém se policisté zaměřují právě na chodce a jejich viditelnost a také správné chování v provozu. Mimo to se policisté také věnují prevenci u dětí školního věku, kteří jsou také chodci. Naposledy tomu bylo v Miloticích a ve Vlkoši, kde si děti vyslechly přednášku o bezpečnosti chodců v dopravě. Diskutovalo se o tom, jak je chodec zranitelný, na co by si měly dávat pozor při přecházení vozovky a že v dnešní době nelze zcela spoléhat na přednost chodců na přechodech pro chodce. Policisté dětem také nastínili některá riziková chování chodců i dětí v dopravě a upozornili na možné následky. Nedílnou součástí bededy bylo i téma reflexních prvků a jako odměnu za pozornost v závěru děti z rukou policistů dostaly malý dárek v podobě reflexních tkaniček.

I když zákonná povinnost být vybaven reflexním prvkem za zhoršené viditelnosti platí na místech mimo obec, která nejsou osvětlena, doporučujeme všem chodcům, aby byli reflexními prvky vybaveni i v obci, a udělali tak vše potřebné pro svou vlastní bezpečnost. Rodičům doporučujeme, aby dbali na vybavenost reflexními prvky u dětí.

por. Bc. Petr Zámečník, 16. 11. 2017

Odkazy do noveho okna

Milotice_1

Milotice_1 

Detailní náhled

Milotice_2

Milotice_2 

Detailní náhled

Vlkoš_1

Vlkoš_1 

Detailní náhled

Vlkoš_2

Vlkoš_2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem