Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Zatajení věci

BŘECLAVSKO: Ponechat nalezenou kabelku se mu nevyplatilo. 

Břeclav - O tom, že spravedlnosti se těžko uniká, se přesvědčil osmadvacetiletý muž, kterému policisté v těchto dnech sdělili podezření z trestného činu zatajení věci. Událost, do které se zapletl, se stala v polovině ledna. Starší žena cestující městskou dopravou si zapomněla v autobuse kabelku. Jak už to bývá, měla v ní všechny osobní věci – peněženku s financemi, doklady, mobilní telefon, klíče a další drobnosti. Když zjistila, že kabelku nemá, kontaktovala dopravce, ale ten bohužel žádný nález nepřijal. A tak žena svoji nepříjemnou zkušenost nahlásila na policii.

Vzhledem k tomu, že vzniklá škoda přesahovala částku 5 tisíc korun, zahájili policisté úkony trestního řízení pro přečin zatajení věci. Během postupného šetření vyšlo najevo, že si kabelku odnesl jeden z cestujících, který ji na sedadle objevil. Místo toho, aby nález vrátil, tak si kabelku s celým obsahem ponechal.

Policisté z místního obvodního oddělení rozjeli pátrání. O součinnost požádali také městskou policii. Spolupráce se brzy vyplatila, hledaného muže si totiž povšimli asistenti prevence kriminality. A tak podezřelý lapka putoval na policejní služebnu. Ve zkráceném přípravném řízení mu bylo nakonec sděleno podezření z trestného činu a spisový materiál bude v nejbližších dnech zaslán na Okresní státní zastupitelství Břeclav k dalšímu opatření.

K závěru zbývá pouze připomenout, že do situace, kdy najdeme něčí věc či finance, se může dostat každý z nás. Někdy bohužel nálezce propadne pokušení a nález si ponechá. A právě v tomto okamžiku se může dostat do problémů. Nález bychom měli, pokud je to samozřejmě možné, vrátit vlastníkovi. Jestliže nevíme, komu věc nebo nalezené peníze patří, měli bychom zajít na obecní či městský úřad a tam nález odevzdat.

por. Mgr. Kamila Haraštová, 26. února 2019

vytisknout  e-mailem