Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Dárku se nedočkal

BŘECLAVSKO: Neopatrnému muži zmizelo z konta téměř dvacet tisíc korun. 

Na neohlášený vánoční dárek se zbytečně těšil devětačtyřicetiletý muž z Břeclavska. Do jeho emailové schránky mu totiž přišlo oznámení o nezaplacení poplatku a zadržení přepravovaného balíku. Byť si žádnou zásilku neobjednal, z připojeného odkazu bez rozmyšlení elektronicky poslal požadovanou padesátikorunu. Podvodným odkazem, který se tvářil jako platební terminál jeho banky, získal zatím neznámý pachatel kompletní údaje k jeho účtu. Obratem pak zaplatil nákup v polském internetovém obchodu. Neopatrný muž balíku nedočkal. Navíc tak přišel o skoro dvacet tisíc korun.

Preventivní rady:

V době koronavirové krize, kdy se upřednostňuje distanční komunikace, narostlo riziko phishingu. Nejčastěji se lidé s phishingem mohou setkat v podobě podvodného e-mailu, který odkazuje uživatele na podvodný web, kde se útočník snaží získat co nejvíce osobních údajů nebo pod falešnou záminkou vylákat peníze.

Phishingové útoky působí v dnešní době již velmi důvěryhodně. Útočníci se často maskují za e-maily z banky, od někoho známého (účty na sociálních sítích), pošty apod.

Obrana proti phishingu:

-           Buďte obezřetní.

-           Neklikejte na neověřené odkazy.

-           Nestahujte podezřelé přílohy.

-           Neodpovídejte na podezřelé e-maily.

-           Vždy zkontrolujte adresu odesílatele (většina podvodníků má odlišnou e-mailovou adresu než společnost, z níž má údajně býti).

-           Pozor na stránky internetových obchodníků, které Vás přímo přesměrují na internetové bankovnictví. Banky to takto rozhodně nastavené nemají! Přihlašování do internetového bankovnictví probíhá přes klasické stránky a standartní cestou.

-           Kontrolujte i elektronické podpisy (ikonka s pečetí), pokud Vám přijde upozornění, že nastal problém s tímto podpisem, jedná se o falešnou zprávu.

-           Nepřeposílejte žádné SMS zprávy z bank třetí osobě.

-           Žádná banka po svých klientech nevyžaduje jejich osobní údaje pro přihlášení do internetového bankovnictví přes e-mail, SMS zprávu ani přes sociální sítě

-           Kvalitní antivirový program pravidelně aktualizovaný je samozřejmostí.

-           Ve Vaši e-mailové schránce používejte ochranu proti spamu a další ochranné nástroje.

-           Do mobilního telefonu instalujte aplikace z oficiálních obchodů.

por. Bohumil Malášek, 9. prosince 2020

vytisknout  e-mailem