Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Únos za bílého dne - aktualizace

Babičce sebrali vnučku přímo na ulici a odvezli ji neznámo kam. Prosíme o urgentní pomoc při pátrání. 

Nedlouho před třináctou hodinou jsme přijali oznámení o únosu pětileté holčičky. Tu měli dva neznámí muži vytrhnout babičce z náruče v ulici Vlasty Průchové v Praze 10 Uhříněvsi.

Únosci pak holčičku naložili do přistaveného osobního auta Volvo XC 90, stříbrné barvy, registrační značky 8S2 0469.

Dosavadní zjištění vypovídají o tom, že by dívenka měla být hledanými odvezena do zahraničí, pravděpodobně do Německa.

Holčička byla v době únosu oblečena do látkové bundy růžové barvy s podšívkou bílého beránka a modrých riflí s černými kvítky. Na hlavě měla růžovou čepici se stříbrnými proužky a na nohou růžové boty.

Dívenka je cca 120 - 130 cm vysoká, hubené postavy, má kulatý obličej a zelenošedé oči. Vlasy má blond, dlouhé přibližně do poloviny zad, spjené gumičkami do dvou culíků.

V souvislosti s touto událostí pátrají kriminalisté čtvrtého policejního obvodu také po matce holčičky. Ta má se svou dcerou zakázaný styk, kdy dívenka byla svěřena do péče shora zmiňované babičky.

Po matce unesené holčičky pátráme proto, že je na ni vydán souhlas se zadržením.

V tuto chvíli prosíme o pomoc při pátrání, kdy přivítáme jakoukoli informaci o pohybu pohřešované pětileté holčičky, její hledané matky a předmětného vozidla Volvo XC 90 stříbrné barvy.

por. Mgr. Tomáš Hulan 16. 4. 2019

Aktualizace – 17. 4. 2019

Celá událost má šťastný konec. Kolem šesté hodiny ráno jsme od rakouských kolegů obdrželi informaci, že se pětiletou dívenku i její matku podařilo vypátrat na letišti ve Vídni.

Dívenka je zdráva a v pořádku. Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu dělají vše proto, aby se holčička vrátila co nejdříve ke svým blízkým do České republiky.

Šťastnému konci ale předcházel veliký kus práce jak kriminalistů čtvrtého policejního obvodu, tak jejich kolegů napříč celou republikou, včetně policistů Odboru mezinárodní policejní spolupráce Policejního prezídia ČR.

Na základě oznámení o únosu, které jsme přijali včera, přibližně ve tři čtvrtě na jednu odpoledne, začali detektivové pátrači okamžitě konat. Prostřednictvím operačních středisek jednotlivých krajů a policejního prezídia se informace o únosu pětileté holčičky dostala v nejkratším možném čase ke všem policistům v celé ČR.

O události jsme prostřednictvím jednotlivých center mezinárodní policejní spolupráce informovali i policisty v zemích, sousedících s Českou republikou. Na základě průběžných zjištění totiž vyvstalo podezření, že by matka mohla chtít svou dceru odvézt z republiky.

Díky výborné operativně pátrací činnosti se pražským kriminalistům dařilo poměrně rychle zjišťovat, na kterých místech v ČR by se matka s unesenou dcerou mohla skrývat. A těchto míst nebylo vskutku málo. V tomto směru můžeme hovořit o několika desítkách adres jak v Čechách, tak na Moravě, ale i ve Slezsku.

A všechna tato místa bylo nutné prověřit. Proto vyjíždělo v různých regionech v jeden okamžik na různé adresy i několik desítek policistů.

Okamžitá distribuce průběžných zjištění všem policistům v republice a profesionální koordinace všech policejních činností měly za poměrně krátkou dobu hmatatelný výsledek. Již v pozdní odpoledne totiž kriminalisté ze čtyřky věděli, kdo jsou osoby podílející se na únosu malé holčičky.

K vypátrání a zadržení prvního z únosců přispěl velkou měrou pozorný občan, který kolem osmnácté hodiny zaznamenal pohyb vozidla únosců na dálnici D1. Dotyčný na nic nečekal a okamžitě o tomto vyrozuměl tísňovou linku 158. Policisté pak dvacetiletého muže zadrželi na parkovišti jedné z benzinových čerpacích stanic na kilometru 95 ve směru do Prahy. Bohužel byl v danou chvíli již ve vozidle sám.

Druhého, jednačtyřicetiletého muže, který se také na celé události podílel, zadrželi tamní policisté o tři hodiny později na Krnovsku ve chvíli, kdy přijel vlakem na nádraží. Muž byl poměrně překvapen, neboť nečekal, že by byl vypátrán tak rychle.

Vůči oběma těmto zadrženým zahájil vyšetřovatel úkony trestního řízení pro trestný čin únos, za který jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na osm let. Oba muži skončili po zadržení v policejní cele, kdy bude vyšetřovatel vůči oběma s největší pravděpodobností, po provedení všech procesních úkonů, podávat podnět k návrhu na uvalení vazby.

Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu v tuto chvíli i nadále celou událost prošetřují, kdy ve spolupráci s kolegy z Odboru mezinárodní policejní spolupráce Policejního prezídia ČR provádí úkony směřující k vydání zadržené matky z Rakouska do ČR.

Z dosavadních zjištění vyplývá, že únos dívenky byl plánovaný a organizovaný. Kriminalisté budou také zjišťovat, zda se na celé události nepodílely ještě další jiné osoby.

V závěru mi dovolte poděkovat všem, tedy jak spoluobčanům, tak médiím, za pomoc a spolupráci při řešení popsané události.

por. Mgr. Tomáš Hulan 17. 4. 2019

vytisknout  e-mailem