Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Únos skončil smrtí mladého muže

KRAJ - Pardubičtí kriminalisté objasnili únos z Břeclavska. 

V pátek 10. února letošního roku svitavští kriminalisté získali závažnou a zajímavou informaci, že v jednom domě v Pohodlí na Svitavsku mělo dojít ke smrti mladého muže, který tam byl údajně násilně držen. Ještě týž den jsme díky dobré spolupráci svitavských, krajských i jihomoravských kriminalistů měli potvrzené, že se jedná o 28letého muže, který měl být unesen v létě roku 2022 z jedné obce na Břeclavsku. Tam ho měli fyzicky napadnout a násilně naložit do auta dva muži.

Údajnými únosci měli být 35letý muž ze Svitavska a 30letý muž původem z Brna. Vedoucí odboru obecné kriminalisty našeho krajského ředitelství plk. Milan Šimek k věci uvádí: „Tito dva muži údajně měli po únosu poškozeného cestou v autě fyzicky napadat, zejména starší z nich, a dovézt ho až do domu v Pohodlí na Svitavsku, jež právě zmiňovaný podezřelý užíval. Uneseného mladého muže měla dvojice držet svázaného ve sklepních prostorách. Tam ho po dobu několika dalších dnů fyzicky napadali a týrali, i za pomocí různých nástrojů, až bohužel došlo k jeho úmrtí. Těla se únosci zbavili takovým způsobem, aby ho nebylo možné nalézt a maximálně byla ztížena i identifikace při jeho případném nálezu. Z taktických důvodů nemohu v této fázi vyšetřování sdělit podrobnosti“.

Druhý den, tj. v sobotu 11. února 2023, byli oba podezřelí krajskou pořádkovou jednotkou zdrženi a následně obviněni ze zvlášť závažného zločinu zbavení osobní svobody s následkem smrti a jsou ohroženi trestní sazbou 8 až 16 let odnětí svobody. Kriminalisté dali státnímu zástupci podnět na vzetí obviněných do vazby, což následně soud akceptoval a nyní jsou obvinění stíháni vazebně.

Motivem jejich jednání byl údajný majetkový delikt ze strany poškozeného vůči obviněným. Plk. Šimek dále uvádí: „Již v počátku prověřování této věci jsme zachytili poznatky, že starší obviněný měl ve výše uvedeném domě v Pohodlí na Svitavsku držet a fyzicky napadat další osoby. V domě měla platit jakási pravidla, kdy při jejich porušení měl přijít trest v podobě omezení pohybu, fyzického napadání a tak dále. Napadáni měli být jak muži, tak ženy.“ A protože by právě tyto osoby mohly přispět se svým svědectvím k objasnění případů, plk. Šimek je vyzývá, aby se obrátili na policii na telefonní číslo 974 561 324 nebo přímo na linku 158. Stejně tak vyzýváme i další osoby, které by mohli svým svědectvím kriminalistům pomoci, aby se nám ozvali.


Přiloženo video PČR.

21. únor 2023
mjr. Ing. Markéta JANOVSKÁ
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

 

vytisknout  e-mailem