Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Únor s AJAXEM

V polovině února navštívili policisté z preventivně informačního oddělení školáky v základní škole Na Bendovce v Praze 8 Bohnicích. 

A jaký byl účel této návštěvy? Děti se chystaly na odjezd do školy v přírodě, a proto se vedení školy s policisty dohodlo na přednášce, která se týkala vzájemných vztahů a chování mezi dětmi. Další diskuze se rozvinula na téma šikany, proč vzniká, nebezpečí z ní vyplývající a právní odpovědnost. Na závěr si děti vyzkoušely techniku používanou při odhalování zločinců – daktyloskopii, kdy si každý odebral svůj vlastní otisk a poté si ho odnesl domů. S rodiči pak doma jistě děti rozebíraly to, co za celý den prožily a co se dozvěděly. A otisk jejich prstu skončil na významném místě.

V rámci preventivního projektu Ajaxův zápisník určeného pro žáky druhých tříd základních škol probíhá v současné době téma, které samy děti nazvaly “Lež má krátké nohy”.

Děti se zde seznamují se správným modelem chování na určité životní situace, se kterými se mohou ve svém útlém věku setkat a zároveň si přibližují práci Policie ČR, která je nucena na případné excesy reagovat a rozhodnout, zda se jedná o přestupek nebo již trestný čin.

Pro malé kamarády je těžké soustředit se celou vyučovací hodinu na přednášení teorie, proto se jim to policisté z preventivně informačního oddělení snaží zpestřit názornými ukázkami materiálů, který využívají i různé složky pražské policie. Zejména praktickým vyzkoušením si určitých kriminalistických dovedností.

Žáci druhých tříd ze základní školy Gen. Janouška v Praze 9 na Černém Mostě rovněž po přednášce s ukázkou prostředků užívaných v daktyloskopii měli možnost prakticky se vyzkoušet odebrání vlastního otisku prstu. Jednalo se o celý proces snímání – od umístění prstu na vhodný materiál, nalezení otisku pomocí daktyloskopického štětce až po konečné sejmutí na folii.

Každý druháček si odnášel tuto “cennost” domů a jistě pro něj má velký význam, protože si sám mohl vyzkoušet alespoň část z policejní práce.

Autoři článků:
nprap. Bibiana Fuchsová Dis. a pprap. Jiří Havel - preventivně informační oddělení

Odkazy do noveho okna

Přednáška na ZŠ - otisk prstu

Přednáška na ZŠ - otisk prstu 

Detailní náhled

Přednáška na ZŠ - otisk prstu 2

Přednáška na ZŠ - otisk prstu 2 

Detailní náhled

Přednáška na ZŠ-Ajax

Přednáška na ZŠ-Ajax 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem