Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úniky informací

Žadatel se domáhal poskytnutí informací týkajících se problematiky úniků informací od Policie České republiky a jejich evidence. Konkrétně se domáhal odpovědí na následující otázky: 

1. Jsou Policií ČR evidovány případy, kdy došlo k úniku informací od policie, tj. zejména z interních databází policie, trestních spisů apod.?

2. Pokud ano, upravuje tuto evidenci nějaký právní předpis nebo interní pokyn?
Pokud ano, pak žádám o jeho poskytnutí.

3. Pokud existuje tato evidence, pak žádám o následující údaje:
a) Kolik je evidováno případů neoprávněného úniku informací od policie v letech 2011-2016. Žádám o poskytnutí údajů za jednotlivá léta a za jednotlivé policejní útvary, u nichž k úniku informací došlo.
b) Jakých informací (typově) se úniky v jednotlivých letech týkaly?
c) Jak jsou úniky nejčastěji odhaleny?
d) Jsou jednotlivé případy interně šetřeny? Pokud ano, tak s jakým výsledkem pokud jde o osobu zodpovědnou za únik?

Policie České republiky žádost posoudila a konstatovala, že není vedena evidence „úniku informací z databází a spisů Policie České republiky“ a její vedení neupravuje interní akt řízení. Vzhledem k závažnosti a podezření, že se v případě úniku informací z databází a spisů Policie České republiky může jednat o podezření z trestného činu, zabývá se takovými případy Generální inspekce bezpečnostních sborů. Z uvedeného důvodu nelze ze strany Policie České republiky přesně sdělit, kolik je takových úniků v letech 2011 – 2016 zaznamenáno, jakých informací se úniky týkaly, způsobu jejich odhalení, případně se blíže vyjádřit k výsledkům šetření jednotlivých případů.

Podle zákona č. 341/2011 Sb., o Generální inspekci bezpečnostních sborů a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vyhledávání, odhalování a prověřování skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož pachatelem je příslušník nebo zaměstnanec některého bezpečnostního sboru, tj. také příslušník nebo zaměstnanec Policie České republiky, jakož i vyšetřování trestných činů příslušníků a zaměstnanců bezpečnostních sborů, tj. také příslušníků a zaměstnanců Policie České republiky, je úkolem Generální inspekce bezpečnostních sborů. Z tohoto důvodu doporučil povinný subjekt žadateli, aby se v této záležitosti obrátil na Generální inspekci bezpečnostních sborů.   

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 22. 8. 2016

vytisknout  e-mailem