Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Únik chemické látky z nákladního vozidla

Havárie v Hradci Králové se obešla naštěstí bez vážných následků 

 

Královéhradecko - Dne 30. června 2008 ve 14:10 došlo na kruhovém objezdu u ČKD v Hradci Králové k havárii. Řidič (50 let) nákladního vozidla zn. Iveco, jedoucí ve směru od Prahy, zjistil při příjezdu ke kruhovému objezdu únik látky z přepravovaného barelu. Z tohoto důvodu zastavil na kruhovém objezdu v pravém jízdním pruhu. K poškození barelu došlo pravděpodobně od oje převáženého přívěsu, který byl umístěn v přední částí nákladového prostoru vozidla a nebyl zřejmě řádně zajištěn proti pohybu.

Šetřením bylo zjištěno, že se jedná o únik cca 500 litrů chemického prostředku „Granodine“ obsahující kyselinu fosforečnou, dusičnany, fosforečnany zinku, manganu a niklu. Jedná se o látku dráždivou a ohrožující životní prostředí. Na místo havárie byla  přivolána policie a  hasičský záchranný sbor, který místo dopravní nehody neprodleně uzavřel a začal s přečerpáváním chemického prostředku. Dále byla chemicky ošetřena vozovka a vozidlo odtaženo na nedaleké parkoviště. Uzavřené místo si vyžádalo odklon dopravy. Na místě havárie byli přítomni policisté, hasiči, zástupce životního prostřední Magistrátu města Hradec Králové zástupce společnosti Královéhradecké provozní a.s., zástupce Inspektorátu životního prostředí a České inspekce životního prostředí. K poškození životního prostřední ani k úniku chemického prostředku do kanalizace naštěstí nedošlo.

Na místě nehody byla u řidiče z provedena dechová zkouška s výsledkem negativním. Řidič, který se nadýchal výparů z unikající látky, byl na místě ošetřen lékařem. Celková škoda byla vyčíslena na 25.000 korun. Policisté nyní zjišťují, zda nedošlo k trestnému činu obecného ohrožení.

Odkazy do noveho okna

1.7.kamion a hasiči2

1.7.kamion a hasiči2 

Detailní náhled

1.7.kamion1

1.7.kamion1 

Detailní náhled

1.7.kamion3

1.7.kamion3 

Detailní náhled

1.7.kamion4

1.7.kamion4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem