Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úmrtí příslušníků SNB v srpnu 1968

Přepadení Československa armádami pěti států Varšavské smlouvy v noci z 20. na 21. srpna 1968 si vyžádalo téměř 140 obětí na životech československých občanů. Mezi nimi byli i dva příslušníci SNB. 

Prvním z nich byl příslušník VII. správy MV (Správa spojení) kpt. Otto Trousil (1930–1968). V srpnu 1968 pobýval na dovolené, ale jakmile zjistil, že je jeho země okupována, odjel 21. srpna do Prahy a hlásil se na svém pracovišti. Náčelník oddělení jej však poslal dokončit dovolenou. Při návratu na motocyklu jej téhož dne v 15.45 hod. mezi obcemi Svárov a Dolní Podkozí srazil obrněný transportér Sovětské armády, který mu v zatáčce náhle vjel do protisměru. O. Trousil vážným zraněním na místě podlehl. Sovětský velitel v Kladně při následném vyšetřování incidentu sdělil, že vojáci se již vystřídali a pachatele není možné vypátrat. Případ musel být odložen.

Druhým mrtvým, zahynuvším přímo ve službě, byl prap. Karel Chalupa (1914–1968) z Městské správy VB v Brně. Okolo 20.15 hod. dne 29. srpna 1968 v Brně-Štýřicích na Renneské třídě se svým služebním vozem narazil u mostu do stojícího neosvětleného obrněného transportéru Sovětské armády, který jeho řidič Roman Jurijevič nijak neoznačil, navíc nefungovalo ani veřejné osvětlení. Praporčík Chalupa zemřel v sanitce při převozu do nemocnice.

Čest jejich památce.

PhDr. Daniel Povolný, Ph. D.
1. srpna 2022

vytisknout  e-mailem