Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Umíme si navzájem i pomáhat

CHOMUTOVSKO - Policii přivolala v pravou chvíli. 

O tom, že lidé si zvlášť v době různých krizových situací, jako je i ta současná, umí pomáhat, svědčí i případ z minulého čtvrtka, který se stal v Chomutově.
Policisté na tísňové lince 158 přijali oznámení, že v bytě na sídlišti Březenecká je starší žena, která by mohla být v ohrožení života. Oznámení učinila 56letá zaměstnankyně firmy, která rozváží obědy seniorům. Na místo byla tedy vyslána hlídka chomutovského obvodního oddělení. 
Policisté po příjezdu k bytu od oznamovatelky zjistili, že jako každý den přivezla dotyčné oběd. Ona však na vyzvání neotevřela dveře a jen v bytě tiše mluvila. Po několika marných pokusech o navázání kontaktu se rozhodla rozvést oběd nejprve ostatním klientům. Na místo se však asi za hodinu znovu vrátila, aby předala oběd i této paní. Dveře jí opět nikdo neotevřel a navíc za nimi slyšela hluk, který jí připomínal pád. Poté bylo v bytě ticho. 
Žena rozvážející obědy tedy telefonicky kontaktovala příbuznou seniorky. Ta se však nacházela mimo Chomutov a nemohla se tak na místo dostavit ihned. Šestapadesátiletá Chomutovanka proto duchapřítomně vytočila linku 158 a vše sdělila policii. 
Jelikož na snahu přivolaných policistů o navázání kontaktu se ženou nacházející se uvnitř bytu nikdo nereagoval, rozhodli se muži zákona okamžitě jednat. Využili svého oprávnění a vykopli dveře. Za nimi nalezli nehybně sedící seniorku, na níž bylo patrné, že jí není dobře. Avšak byla schopná hlídce sdělit, že upadla a nemůže se znovu postavit. Policisté přivolali lékařskou pomoc a do jejího příjezdu se s ženou snažili komunikovat. Lékař pak rozhodl o převozu do nemocnice k vyšetření. Policisté mezitím ještě zprovoznili vykopnuté dveře, takže byt bylo možno uzamknout alespoň na přídavný zámek a klíče byly seniorce po uzamčení bytu předány. 
Díky lidskosti a zodpovědnosti 56leté ženy tak 92letá seniorka nezůstala za zamčenými dveřmi napospas osudu, ale skončila v péči lékařů. Takové chování může být jistě příkladem i pro nás ostatní.

por. Mgr. Miroslava Glogovská
tisková mluvčí
Chomutov 30. března 2020

vytisknout  e-mailem