Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Umíme čarovat?

VSETÍNSKO: Včera jsme se zaměřili na viditelnost chodců. 

Mnozí lidé by se chtěli nějakým kouzlem stát neviditelnými. Ale v dopravě to není zrovna bezpečné a v pozici chodce dvojnásob. Právě proto jsme se včera v podvečer vydali s krajským koordinátorem BESIPu do Jablůnky a podívali se na viditelnost chodců.
Je období, kdy je viditelnost na silnicích opravdu špatná, brzké stmívání a pozdní rozednívání, časté sněžení a mlhy na dobré viditelnosti jistě nepřidají. Nejenom v této době bychom měli proto dbát na svou viditelnost použitím reflexních materiálů a doplňků, jejichž výběr se stále rozšiřuje. A jak to včera dopadlo? Opravdu jen malá část chodců měla na svém oblečení nějaký reflexní prvek, doplňky mnohdy chyběly i na sportovních taškách a batůžcích. Oslovení v několika případech mysleli na své zviditelnění alespoň připravenými cyklistickými blikačkami nebo malými baterkami. Snad jsme tuto skutečnost trochu napravili, neboť od nás oslovení odcházeli s dárkem ve formě právě reflexních doplňků. Tyto prvky prodlouží vzdálenost, kdy řidič může uvidět pěší osobu, až na dvě stě metrů. Tímto se zvyšuje i možnost včasné reakce řidiče na náš pohyb v provozu.
Za loňský rok se na území okresu Vsetín stalo celkem 46 dopravních nehod s účastí chodce a to je o 10 případů než v roce 2011. Při těchto nehodách v drtivé většině případů dochází ke zranění chodce a je opravdu výjimkou, že se střet s vozidlem pro chodce obejde bez následků. I proto budeme v obdobných akcích pokračovat.

18.ledna 2013, nprap. Bc. Vladislav Malcharczik

Odkazy do noveho okna

Viditelnost 1

Viditelnost 1 

Detailní náhled

Viditelnost 2

Viditelnost 2 

Detailní náhled

Viditelnost 3

Viditelnost 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem