Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Umělá inteligence?

LITOMĚŘICKO – Byl to podvod… 

Neznámý pachatel oslovil prostřednictvím mobilního telefonu 32letou ženu z Litoměřic a vydával se za umělou inteligenci jejího bankovního ústavu. Ve lživé legendě jí upozornil, že má zastaralou jednu z bankovních aplikací, kterou je potřeba aktualizovat přes internetový odkaz. Po ukončení hovoru přišla poškozené SMS zpráva s falešnou aplikací, kterou si nainstalovala do svého telefonu. Po jejím otevření uviděla údajné logo své banky, kdy aplikace působila věrohodně, proto vyplnila veškeré své přístupové údaje k internetovému bankovnictví a platební kartě. Neznámému pachateli tak zpřístupnila svůj účet a umožnila mu manipulovat se svými finančními prostředky. Podvodník provedl převod finančních prostředků z jejího spořicího účtu na běžný účet. Z tohoto účtu následně proběhlo odčerpání finanční hotovosti. Poškozená si uvědomila, že jde pravděpodobně o podvod a ihned zavolala do své banky, která další platby zablokovala. Než se podařilo další transakce zablokovat, přišla o více než 8 tisíc korun.
Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Po neznámém pachateli pátrají.

  • Vždy si důvody nestandartních telefonátů ověřujte na oficiálních kontaktech bankovních či finančních společností či dalších organizací, za které se podvodníci v dané chvíli vydávají.
  • Případné ohrožení bankovních účtů klientů řeší banky samy a nepotřebují k tomu zasílání přístupových údajů či údajů z platebních karet.
  • Nestahujte do svých zařízení nic z neověřených zdrojů, neinstalujte podezřelé a neznámé programy, neotvírejte nevyžádané e-maily a jejich přílohy či neověřené odkazy v SMS nebo komunikačních aplikacích (např. Messenger, WhatsApp).
  • Nespoléhejte na to, že podvodný web poznáte podle vzhledu, podvodné stránky bývají profesionálně zpracované.
  • NIKDY neposkytujte vzdálený přístup ke svému počítači.
  • Chraňte své osobní, přístupová hesla a údaje z platebních karet.
  • Pokud již údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.
  • Také na našich webových stránkách se můžete dozvědět více.

podvodpodvod27. 12. 2023
nprap. Pavla Kofrová
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem