Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

"Úkryt volil v potoce"

Ostrava - osmiletý služební pes Enzzo, veden svým psovodem, vypátral podezřelého 

Ač se leden přehoupl do druhé půli a rtuť teploměru hluboce klesla, volil 36letý muž k úkrytu před policisty, koryto potoka a jeho vodní tok. Pravděpodobně spoléhal nejen na nezvyklost místa, ale také tmu, neboť byl nalezen dne 22. 1. 2014 kolem 04.30 hodin. Ten, kdo podezřelého vypátral, byl osmiletý služební pes Enzzo, veden svým psovodem pprap. Petrem Gotzmannem.
 
 
Kynologický „tým“ byl povolán k místu oznámení vniknutí do objektu v lokalitě Ostrava-Plesná dne 22. 1. 2014. Svědka nejprve vzbudil štěkot jeho psa u rodinného domu. Svědek pak slyšel neobvyklé zvuky, následně viděl, že se v areálu objektu i na jeho střeše pohybuje neznámá osoba. Spolu s dalším obyvatelem domu, dalším svědkem, pak nejen informovali policii na tísňové lince, ale k areálu oba muži i vyběhli, snažili se podezřelého dostihnout, leč neznámý přelezl plot, skočil do příkopu a zmizel ve tmě (ve směru, kde se nachází les i potok). Během této situace však na místo dorazily už přivolané policejní hlídky, stejně jako psovod s Enzzem.
Pes vypracoval pachovou stopu a brzy štěkáním označil v korytě potoka u pravého břehu po hruď ve vodě, navíc za pařezem, ukrývající se osobu. Podezřelý byl následně zadržen policisty a eskortován na služebnu policie.
Později bylo zjištěno, že muž rovněž nenastoupil do výkonu trestu odnětí svobody, který mu uložily soudy za předchozí protiprávní jednání majetkového charakteru (krádež). Soud muži uložil trest odnětí svobody ve výměře 10 měsíců.
Dále je 36letý muž podezřelý, že neoprávněně vnikl do areálu objektu, pohyboval se po střeše, rozštípal vrata budovy, do níž vnikl a areál opustil, aniž by cokoli odcizil. Škoda na majetku, jež vznikla poškozením objektu, byla stanovena ve výši 4 000 korun.
Policejní inspektor muži sdělil podezření pro přečiny krádež (ve stadiu pokusu) a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Hrozí mu tak další trest odnětí svobody až na dvě léta. Ve věci bylo vedeno zkrácené přípravné řízení. Podezřelý policistům sdělil, že plot objektu přelezl proto, že uvnitř areálu viděl bagr a chtěl si jej prohlédnout zblízka. Obdobné odůvodnění mělo i další jednání muže. Rovněž sdělil, že planžetu u sebe nosí dlouho, nicméně nepoužívá ji k páchání trestných činů.
 
Ale ještě další překvapení čekalo na pprap. Gotzmanna a Enzza. 62letý poškozený osobně velmi emotivně poděkoval a na Enzza čekala i drobná odměna.
 
 
 
                                                                                            mjr. Mgr. Gabriela Holčáková
                                                                                                     vrchní komisař
24. ledna 2014
FOTOGALERIE ZDE.

Mediální výstup:novinky.cz, iDnes.cz, deník.cz

vytisknout  e-mailem