Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Ukrajinci zneužili polské ID karty

Policisté na ruzyňském letišti odhalli dva cizince, kteří se pokusili vycestovat do Velké Británie s cizími průkazy totožnosti.  

     Dne 7.12.2011 se na letiště v Praze Ruzyni dostavili k odletu dva občané ukrajinské státní příslušnosti, muž a žena, kteří předložili ke kontrole občanské průkazy Polska. Kontrolu provádějícím policistům se situace jevila podezřelá vzhledem k tomu, že oba cestovali nízkonákladovým letem s jednosměrnou letenkou Praha- Luton, což není obvyklé. Proto podrobili předložené doklady podrobnější kontrole a zjistili, že polské ID karty jsou sice pravé, ale nepatří osobám, které se jimi prokázali. Osoby cestovali tzv. „na podobu“.
 
     Oba cestující byli okamžitě zajištěni a policisté u nich provedli bezpečnostní prohlídku. Při prohlídce byly nalezeny dva ukrajinské pasy s pravými schengenskými vízy, což potvrdilo skutečnost, že osoby vstoupili i pobývali na území ČR legálně. Tyto dokumenty je ale neopravňovali ke vstupu na území Velké Británie. Proto si obstarali, pro policii neznámým způsobem ID karty Polska, na které hodlali vycestovat do Lutonu.
 
     Policisté v obou případech zahájili řízení o správním vyhoštění a cizinci byli na dobu 4 let vyhoštěni ze země. 
 
kpt. Mgr. Kateřina Rendlová
Tisková mluvčí ŘSCP

 

vytisknout  e-mailem