Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Ukradli a rozprodávali televize za 8,5 milionu

Jihočeští kriminalisté zadrželi a obvinili skupinu osmi pachatelů, kteří ukradli kamion s televizory. Lup formou velkoskladu s elektronikou rozprodávali dalším osobám po celé republice. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Organizovanou skupinu zlodějů stíhají v těchto dnech jihočeští kriminalisté. Skupina osmi pachatelů fungovala jako dobře zavedený obchod s elektronikou, až na to, že kradla, přechovávala, ukrývala, překupovala a prodávala odcizené zboží za miliony korun.


Kriminalisté obvinili v minulých dnech osm pachatelů ve věku 30 – 55 let ze závažné trestné činnosti. Pachatele stíhají pro zločin krádeže se způsobenou škodou velkého rozsahu, spáchaného formou spolupachatelství i formou pomoci a také pro zločin podílnictví. Pachatelé jsou z Českobudějovicka, Táborska, Prachaticka, Jindřichohradecka, jeden z Náchoda.


Televizory I
Šestatřicetiletý pachatel z Prachaticka, pravděpodobně hlava skupiny, odcizil pomoci lsti koncem ledna letošního roku z areálu spediční společnosti ve Strakonicích vytypované nákladní vozidlo značky DAF v hodnotě 1,5 milionu korun. Vozidlo bylo naloženo spotřební elektronikou, konkrétně několika sty televizory za 6,5 milionu korun. Pachatel měl předem domluvený sklad, kam kamion zavezl a s několika kumpány vyložil. Zloději použili k vyložení odcizených televizorů i ještěrku, možná, aby se zbytečně zlodějnou nenamohli.


Odcizený kamion pro zahlazení stop pak pachatelé převezli mimo území republiky a odstavili jej v Rakousku, zhruba 200 metrů od přechodu u Nové Bystřice. Mezitím skupina podle plánu rozprodávala televizory složené ve skladu dalším překupníkům či je sama rozvážela a prodávala dalším osobám.


Odcizení kamionu ohlásil policii jeho řidič a policisté po kamionu pátrali. Policisté kamion nalezli zhruba v polovině února odstavený poblíž hranice a ten pak byl ve spolupráci s rakouskými kolegy zajištěn.


Mezitím již však kriminalisté na základě několika indicií sledovali několik z pachatelů. Podrobné pátrání pak kriminalisty dovedlo k nalezení jejich skladu i zajištění mnoha televizorů. Policistům se tak díky rychlé práci podařilo zajistit zhruba polovinu odcizených televizorů a zadržet celou skupinu pachatelů.

Video:  Zajištěné televizory.MOV


Pachatelé jsou v současné době vyšetřováni vazebně. V případě odsouzení by pachatelům hrozil trest odnětí svobody ve výši až deseti let. Zloději způsobili celkovou škodu ve výši zhruba 8 500 000 korun.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

22. března 2012

vytisknout  e-mailem