Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Ukradl skoro 2 kilometry měděného lana

VSETÍNSKO: Kriminalisté objasnili sérii krádeží měděných lan na železnicích.  

Tři čtvrtě roku pracovali kriminalisté na objasnění série krádeží trakčního vedení na železnicích se škodou takřka půl milionu korun. Teď jejich práce slaví úspěch. Usvědčili čtyřiačtyřicetiletého muže z Jablůnky, který měděná lana z železnic ve velkém kradl.  
 
Čtyřiačtyřicetiletý muž z Jablůnky kradl trakční lana od roku 2012 až do března roku letošního, a to na železnici od Jablůnky, přes Vsetín až po Valašskou Polanku. Krást chodil v noci. S sebou brával pákové nůžky nebo pilku a někdy i žebřík, aby se k trakčnímu vedení ve výšce kolem 5 metrů dostal. Když žebřík neměl, tak vylézal po kovových konstrukcích. Přitom se samozřejmě pohyboval v kolejišti, což bylo velmi nebezpečné. Lana po odstřižení smotával do klubek, která si většinou schovával na různých místech, např v křoví nebo příkopech, a později si pro ně jezdil. Jednou se stalo, že mu ukrytý lup někdo z příkopu ukradl. Smotaná měděná lana vážila několik desítek kilogramů, takže se zloděj s lupem mnohdy pořádně „nadřel“. V červenci roku 2012 ukradl 292 kg měděného lana z železnice mezi Ústím a Vsetínem. Úlovek tehdy vážil 178 kg.
 
Měděná lana, která kradl, nebyla pod napětím, jednalo se o lana, která neslouží přímo pro provoz na trati a jeho odcizením tedy nebyl provoz narušen. Lana jsou natažena mezi jednotlivými trakčními stožáry a vedena jako ukolejňovací. Slouží k bezpečnému svedení možných zkratových proudů do země v případě neočekávané poruchy na traťovém vedení. 
 
Vloni v říjnu se policistům z Jablůnky podařilo tehdy třiačtyřicetiletého zloděje z Jablůnky zadržet ve vozidle, ve kterém spolu s kamarádem převáželi kradená měděná lana (viz související dokumenty, zpráva z 9. října 2013). Tehdy se však zadržený muž k dalším krádežím nedoznával, i když podezření, že lana krade právě on, existovalo. Kriminalisté na případech nadále usilovně pracovali, postupně zjistili sběrnu v Prostějově, kam pravidelně Jablůnčan kradenou měď odvážel. Operativním šetřením a pečlivým vyhodnocováním stop z místa trestných činů se kriminalistům v těchto dnech podařilo muže z krádeží usvědčit. Prvotně odmítavý přístup podezřelého se vhodně zvolenou taktikou výslechu povedlo změnit a muž se po půl roce od prvního zadržení v Jablůnce k sedmi krádežím měděných lan na železnici plně doznal. 
 
Čtyřiačtyřicetiletý muž z Jablůnky ukradl od června 2012 do března 2014 z železničních tratí celkem 1822 metrů měděného lana, čímž způsobil škodu za bezmála 410 tisíc korun. Policejní komisař muže před několika dny obvinil z trestného činu krádeže, hrozí mu pětiletý pobyt za mřížemi.
 
Není to jediný objasněný případ krádeží na železnicích. V červnu roku 2011 zadrželi kriminalisté přímo při činu tři Poláky, kteří kradli z železnic bronzové kabely. Lana byla pod napětím, takže krádeže byly velmi nebezpečné. Cizinci tenkrát ukradli v našem okrese 1600 metrů bronzového lana se škodou 350 000 korun.

 

3. července 2014, por. Mgr. Lenka Javorková

Odkazy do noveho okna

foto 003

foto 003 

Detailní náhled

foto 006

foto 006 

Detailní náhled

foto 010

foto 010 

Detailní náhled

foto 011

foto 011 

Detailní náhled

foto 012

foto 012 

Detailní náhled

foto 018

foto 018 

Detailní náhled

Foto 3595

Foto 3595 

Detailní náhled

Foto 3602

Foto 3602 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem