Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ukradený vůz chtěli rozebrat a dát po částech do sběru

NÁCHODSKO – Uměl se jen rozjet a zařadit jedničku, na krádež to stačilo 

policie-znak na košiliPolicie ČR/Ilustrační foto
Případ krádeže a neoprávněného užívání vozidla z července letošního roku, dovedli do zdárného konce v těchto dnech broumovští policisté. Partičku třech nenechavých kamarádů z Broumova lapli za pomoci městských strážníků 18. července 2012, přímo v autě ve večerních hodinách v lukách za Broumovem. To zmizelo majiteli o den, respektive o noc dříve z parkoviště na broumovském sídlišti.
 
Při výslechu přiznali, že na sídlišti v Křinicích jeden z nich vlezl do starého bílého favorita a potichu ho odtlačil, druhý zatím hlídal poblíž stánku s občerstvením a pak za rohem nasedl, aby s autem odjel. Střídání za volantem bylo nutné, první mladík totiž zvládal jen odbrzdit, nastartovat a zařadit první rychlostní stupeň. Pak už musel nastoupit zkušenější…
 
Scénář noční krádeže ojetého vozidla Škoda Favorit, který si jeho majitel zaparkoval na sídlišti a jezdil s ním už jen občas na ryby, měli vymyšlený jednoduše. Začátek jim vyšel podle představ, prostředek a konec však už nikoliv. S ukradeným autem dvojice odjela za město, tam ale zapadli do bahna a auto museli nechat na místě až do druhého dne. Sotva za pomoci třetího kumpána vůz vyprostili a jezdili s ním chvilku po polních cestách, vyhmátlo je auto městské policie. Pak už z kradeného vozu putovali pod dohledem přivolané hlídky na obvodní oddělení Policie ČR.
 
Podle toho, co zadržení mládenci vypověděli na policii, tak si představovali, že se s autem povozí, a až dojde benzín, rozeberou ho a části odevzdají do sběrny druhotných surovin. Mladíci ve věku 18, 19 a 22 let se svěřili, že zrovna nikde nepracují, a hodlali si takto vydělat na živobytí. Že automobil nebyl jejich, vůbec neřešili.
 
Majitel automobil ohodnotil částkou 6 tisíc korun, tedy dostatečnou, aby se nenechaví mládenci přehoupli za hranici pouhého přestupkového jednání. Dalších 1.500 korun pak vyčíslil za rybářské náčiní, které měl v kufru, ale k jehož krádeži se mládenci nehlásí. Ani jeden z nich se prý do kufru nepodíval… Policisté s nimi proto včerejšího dne zahájili zkrácené přípravné řízení pro přečin neoprávněného užití cizí věci, mladíkům hrozí až dvouletý trest odnětí svobody nebo pětiletý trest.
 
Por. Mgr. Eva Prachařová
22.8.2012, 14.45

vytisknout  e-mailem