Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování veřejné zakázky

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v těchto dnech ukončili vyšetřování případu, v rámci kterého je trestně stíhán bývalý tajemník městského úřadu jihomoravského města. Zároveň předali státnímu zástupci návrh, aby na tuto osobu podal obžalobu pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.  

Případ se týká veřejné zakázky na nákup dvou osobních motorových vozidel pro jednu příspěvkovou organizaci jihomoravského města, která byla vypsána v roce 2010. Vozidla vítěze zakázky však byla příspěvkovou organizací odmítnuta, neboť neměla splňovat jeden předem stanovený požadavek. Obviněný muž měl proto instruovat vítěze zakázky, který podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV měl předložit dodatečnou nabídku na dvě jiná vozidla, i když výběrové řízení již bylo ukončeno a nové nebylo vypsáno. Takto upravenou zakázku pak měl bývalý tajemník předložit ke schválení radě města s odůvodněním, že je třeba jen revokovat název již schválené zakázky, kdy rada města tuto revokaci schválila. Vozidla byla následně objednána a zaplacena.
 
Podle kriminalistů tak příspěvkové organizaci města vznikla škoda ve výši cca 123 tisíc korun, kdy tuto škodu činí rozdíl mezi nákupní cenou pořízených automobilů a cenou vozidel, které v rámci zakázky nabídl druhý (neúspěšný) uchazeč.
 
Trestní stíhání je vedeno na svobodě.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
31. srpna 2013
 

vytisknout  e-mailem