Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování tzv. moderního otroctví

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech navrhli obžalovat 6 osob. Případ s krycím názvem ZBOJNÍK se týká tzv. moderního otroctví, na kterém policisté NCOZ spolupracovali v rámci společného vyšetřovacího týmu s britskými kolegy z Nottinghamshire Police. 

Organizovaná skupina osob měla minimálně od roku 2019 nabízet v Ústeckém kraji „dobře placenou legální práci“ ve Velké Británii. Za tímto účelem mělo 5 obviněných vyhledávat občany České republiky ze slabých sociálních a majetkových poměrů v tísnivé životní situaci, hledající lépe placenou práci v zahraničí. Soustředili se zejména na osoby s minimálním sociálním zázemím, které neměly žádné blízké příbuzné (u nichž byl předpoklad, že nebudou v České republice nikým postrádány). Obvinění tak podle našich závěrů měli úmysl této situace zneužít a nabýt vlastního prospěchu pod příslibem poskytnutí ubytování, práce a velkého finančního výdělku v okolí britského města Nottingham.
  
Následně měli obvinění dopravit do Velké Británie minimálně 6 osob (4 muže a 2 ženy). Při tom současně využívali tísně obětí, jejich neznalosti cizího jazyka a závislosti na pachatelích. Za odvedenou práci poškozeným nedávali téměř žádné peníze či disponovali platebními kartami k jejich bankovním účtům. Ženy měli obvinění nutit k provozování prostituce, kdy poskytování sexuálních služeb měli dokonce nabízet na internetu.
  
Ve věci je vedeno trestní stíhání 5 osob pro trestné činy „obchodování s lidmi“ a „kuplířství“. V případě pravomocného rozsudku hrozí 3 obviněným osobám tresty odnětí svobody od 5 do 12 let a dalším 2 obviněným tresty od 2 do 10 let. Šestá osoba je stíhána v souvislosti s ovlivňováním vyšetřování tohoto případu pro trestné činy „maření spravedlnosti“ a „nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami“. Této osobě hrozí trest odnětí svobody až na 5 let. 
 
Jedna obviněná osoba je stíhána vazebně. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí na Labem. 


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej 
NCOZ SKPV
25. října 2022

vytisknout  e-mailem