Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování téměř dvoumiliardového podvodu

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK SKPV) ukončili vyšetřování případu podvodného jednání při získávání licencí na výrobu elektřiny pro dvě fotovoltaické elektrárny. Zároveň včera předložili státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci spisový materiál s návrhem, aby podal obžalobu na celkem 10 obviněných osob.  

Náš útvar se tímto případem začal zabývat na jaře roku 2011 na základě trestního oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ).
 
Záměrem části obviněných osob mělo být získání licence a následné připojení dvou severočeských fotovoltaických elektráren k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010, ačkoliv ve skutečnosti obě elektrárny nebyly dokončeny k 31. prosinci 2010. V následujících 20 letech by totiž žadatelům byla garantována podstatně vyšší cena za výkup takto vyrobené elektřiny, než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011. Do současné doby se provozovatelé obou elektráren měli neoprávněně obohatit o několik desítek milionů korun, kdy mezi poškozené patří zejména spotřebitelé elektřiny, distribuční společnosti a stát. Pokud by výkupy vyrobené elektřiny pokračovaly po celých dvacet let, škoda by dle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV dosáhla téměř 2 miliard korun (869 milionů a 1,01 miliardy).
 
Část obviněných tvoří zástupci objednavatelů a zhotovitelů elektráren. Ti podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV podepsali v listopadu 2010 předávací protokoly o dokončení dvou fotovoltaických elektráren na severu Čech, přestože díla byla stále ve výstavbě. Protokoly pak byly doručeny na ERÚ jako podklady pro vydání licencí na výrobu elektřiny. Obviněn byl rovněž revizní technik, který na pokyn další obviněné osoby měl v prosinci 2010 provést revizi elektráren, kdy následně měl vyhotovit nepravdivé revizní zprávy, přestože elektrárny ještě nebyly dostavěny. Tyto osoby jsou stíhány pro zvlášť závažný zločin podvodu.
 
Mezi další obviněné patří dva tehdejší zaměstnanci ERÚ, kteří měli umožnit vydání licencí nedostavěným elektrárnám ještě v roce 2010 a další dva současní pracovníci ERÚ (včetně předsedkyně úřadu), kteří měli zastavit  „řízení o nařízení obnovy řízení ve věci vydaných licencí“ a ponechat tak v platnosti nezákonná rozhodnutí ERÚ o udělení licence.
 
Tito bývalí a současní zaměstnanci ERÚ jsou stíháni pro zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby (2 osoby), pro účastenství ve formě pomoci k zvlášť závažnému zločinu zneužití pravomoci úřední osoby (1 osoba) a pro přečin maření úkolu úřední osoby z nedbalosti (1 osoba).
 
Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě. 
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
23. srpna 2013

vytisknout  e-mailem