Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování stomilionového krácení daní

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) v těchto dnech ukončili vyšetřování krácení daně z přidané hodnoty se škodou téměř 106 milionů korun.  

Trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (dle § 240 odst. 1, 3 trestního zákoníku) se podle závěrů kriminalistů ÚOKFK měli dopustit kroměřížský podnikatel a jeho syn společně s dalšími dvěma osobami. V prvním čtvrtletí roku 2009 měli obvinění organizovat a provádět odběry minerálních olejů v režimu podmíněného osvobození od spotřební daně v daňovém skladu společnosti ČEPRO, a.s. Následně měli uvolňovat takto nabyté minerální oleje do volného oběhu prostřednictvím nastrčených obchodních společností. V těchto společnostech podle závěrů policistů působily osoby (tzv. bílí koně), které však neměly odvádět příslušnou DPH a prodávaly pohonné hmoty koncovým odběratelům. Podle závěrů kriminalistů ÚOKFK tímto jednáním měla být České republice způsobena škoda ve výši nejméně 105 765 908,-Kč.

Tímto případem se policisté ÚOKFK zabývali čtyři roky. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Za trestnou činnost páchanou na základě obdobného modu operandi byli tento podnikatel i jeho syn v nedávné době pravomocně odsouzeni Krajským soudem v Ostravě, a následně odvolacím Vrchním soudem v Olomouci, k vysokým trestům odnětí svobody.

 

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
30. června 2014

vytisknout  e-mailem