Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování stamilionových podvodů

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) ukončili v minulých dnech vyšetřování podvodů se škodou téměř 200 milionů korun.  

Z této trestné činnosti jsou obviněni dva muži, kteří působili jako statutární zástupci jedné jihomoravské obchodní společnosti. Ti v letech 2007 až 2008 předkládali několika bankám seznam pohledávek, na základě kterých čerpali revolvingové úvěry. Do těchto seznamů však měli zanášet fiktivně vystavené faktury za neexistující pohledávky. Podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV stejným způsobem čerpali finanční prostředky i od společností, které poskytují tzv. faktoringové služby. Celkem tak měli podvodným způsobem vylákat více než 70 miliónů korun.
 
Jeden z mužů je navíc trestně stíhán za uzavření smlouvy na nákup semen řepky a slunečnice. Přestože zboží v hodnotě cca 133 milionu korun odebral, z ceny měl uhradit zhruba jen deset milionů. Kriminalisté tomuto muži kladou za vinu, že v době, kdy uzavíral smlouvu, věděl, že finanční situace společnosti, jejíž byl statutárním zástupcem, je natolik tíživá, že zboží nebude moci zaplatit.
 
Spisový materiál již byl předán na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci s návrhem, aby státní zástupce na oba muže podal obžalobu pro trestné činy „podvod“ a „úvěrový podvod“. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let.
 
Oba obvinění byli v lednu 2012 pravomocně odsouzení za jinou trestnou činnost, kterou rovněž vyšetřoval ÚOKFK SKPV. Tito muži jako statutární zástupci obchodní společnosti na základě padělaných cenných papírů čerpali bankovní úvěry, které však nespláceli. Úvěrujícím bankám tak způsobili škodu ve výši 141 milionů korun. Vrchní soud v Olomouci jim za trestný čin "padělání a pozměňování peněz" a trestný čin "úvěrový podvod" uložil trest odnětí svobody v trvání devíti let.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
14. května 2012

vytisknout  e-mailem