Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování stamilionového krácení daní

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v těchto dnech ukončili vyšetřování případu stamilionového krácení daní. Zároveň navrhli Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze obžalovat šest osob pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (podle § 240 odst. 1, odst. 2 písm. a, odst. 3 trestního zákoníku ve formě spolupachatelství podle. § 23 trestního zákoníku) a jednu osobu pro zločin legalizace výnosů z trestné činnosti (podle § 216 odst. 1 písm. a, odst. 3 písm. a, odst. 4 písm. b trestního zákoníku). Mezi obviněnými je i bývalý manažer středočeských nemocnic. 

Kriminalisté ÚOKFK SKPV v průběhu vyšetřování této trestné činnosti dospěli k závěru, že obvinění měli vytvořit řetězec firem, smluv, faktur, toku finančních prostředků, postoupení pohledávek a zápočtů pohledávek pouze s úmyslem zkrátit daň z přidané hodnoty u společností, které ovládali. Údajná díla (realitní studie), která však dle závěrů kriminalistů vůbec nebyla vytvořena, měla být vyvezena jako služba do zahraničí, kdy zařazením fiktivních faktur do účetnictví společností mělo dojít ke zkrácení DPH, které kriminalisté vyčíslili na 254 milionů korun.
 
Vyšetřování trestné činnosti bylo složité a časově náročné, neboť hlavní organizátoři této trestné činnosti měli ovládat prostřednictvím svých lidí všechny společnosti v řetězci, přičemž krajní články řetězce měly tvořit obchodní společnosti tzv. bílých koní. Smyslem jejich činnosti mělo být vyvedení finančních prostředků získaných trestnou činností na uplatňování DPH z normálně fungujících společností nacházejících se uprostřed řetězce, kdy většina těchto finančních prostředků byla vyplacená od státu jako nadměrný odpočet. Vyšetřování bylo náročně i tím, že tyto jinak zdravé společnosti měly veškeré účetní a jiné doklady formálně v pořádku a složitost jejich prostudování komplikoval i fakt různého postupování a započítávání pohledávek. Finanční prostředky pak měly být vyvedeny přes účty více firem až k rukám hlavních organizátorů. Časová náročnost vyšetřování tak byla úzce spojena i s žádostmi o právní pomoci do dvou států mimo EU.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
17. dubna 2013

vytisknout  e-mailem