Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování stamilionového daňového úniku

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) v těchto dnech ukončili vyšetřování případu s krycím názvem JASAN, který se týkal krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami. Zároveň státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze navrhli obžalovat pět osob pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platy a zločin legalizace výnosů z trestné činnosti.  

Podle závěrů kriminalistů ÚOKFK měla být České republice na neodvedené dani z přidané hodnoty způsobena škoda ve výši cca 166 milionů korun. Policistům se podařilo zajistit jako výnos z trestné činnosti 1,5 milionu Euro, 7 milionů korun a dále nemovitosti obviněných v celkové hodnotě cca 10 milionů korun.
 
V tomto případě jde o skupinu, která v letech 2011 a 2012 měla nakupovat od zahraničních společností pohonné hmoty. Ty byly dováženy ze Spolkové republiky Německo a Rakouska a následně měly být přeprodávány v účelově založeném řetězci firem. První společnost v řetězci měla působit na pozici tzv. missing tradera a daňovou povinnost, která jí vznikla v důsledku obchodování s pohonnými hmotami, buď vůbec nepřiznala, nebo obvinění do daňových přiznání měli úmyslně uvést fiktivní údaje, na základě kterých měli snižovat svoji daňovou povinnost.
 
Vyšetřování trestné činnosti bylo složité a časově náročné, neboť hlavní organizátoři této trestné činnosti měli ovládat prostřednictvím svých lidí všechny společnosti v řetězci, přičemž krajní články řetězce tvořily obchodní společnosti založené na tzv. bílé koně. V rámci vyšetřování byla provedena řada úkonů, včetně právních pomocí v zahraničí. Již během vyšetřování jsme úzce spolupracovali s finanční správou a již v počátku řízení jsme společně vzájemně koordinovali svou činnost, zejména za účelem rychlého zadokumentování trestné činnosti a minimalizace škod na státním rozpočtu. 
 
V případě pravomocného rozsudku všem obviněným hrozí trest odnětí svobody až na deset let.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
29. července 2014

vytisknout  e-mailem