Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

"Daňový spis" obsahoval 27 tisíc stran

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v uplynulých dnech ukončil vyšetřování rozsáhlého případu krácení daní se škodou cca 800 milionů korun.  

Zároveň kriminalisté státnímu zástupci navrhli podat obžalobu na čtyřicet osob, které jsou obviněny ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (podle 240 odst. 1, odst. 2 písm. a, odst. 3 trestního zákoníku), spáchaného ve spolupachatelství.
   
Podle kriminalistů ÚOKFK SKPV se obvinění měli dopouštět trestné činnosti tím, že nabízeli obchodním společnostem (stavebním, dopravním, reklamním) snížení daňové povinnosti na dani z příjmů právnických osob a dále snížení daňové povinnosti na dani z přidané hodnoty. Snižování daňové povinnosti následně probíhalo tím způsobem, že obchodní společnosti do svých účetních knih zanesly nákladové faktury na zprostředkování zakázek. K žádnému zprostředkování však nedošlo, jednalo se jen o fiktivní daňově uznatelné náklady. Na základě těchto faktur navíc obchodní společnosti nárokovaly odpočty DPH. Jiné obchodní společnosti zas měly deklarovat vývozy laboratorních zařízení do asijských a jihoamerických států (např. Malajsie, Hongkong či Uruguay) . Odběratelé v těchto státech však neexistovali a vývozcům na základě těchto fiktivních vývozů správci daně vraceli DPH.
   
Kriminalisté ÚOKFK SKPV se tomuto rozsáhlému případu věnovali několik let ve spolupráci s pracovníky daňové správy. Výsledkem jejich práce bylo obvinění jak osob, které nabízely snížení daňové povinnosti, tak i jednatelů obchodních společností. Snížení daně z příjmů právnických osob bylo vyčísleno soudním znalcem na 450 milionů korun a snížení DPH na 350 milionů korun. Při domovních prohlídkách detektivové nalezli mj. razítka fiktivních společností. V rámci vyšetřování kriminalisté vyvrátili tvrzení obviněných, že zakázky byly zprostředkovány jinými subjekty.
   
Spisový materiál obsahující cca 27 tisíc stran již byl předán na Městské státní zastupitelství v Praze. V případě pravomocného odsouzení hrozí všem čtyřiceti obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.
   
Jen od prosince 2011 kriminalisté ÚOKFK SKPV zahájili trestní stíhání či ukončili vyšetřování (s návrhy na podání obžaloby) u případů krácení daní za téměř 5 miliard korun!
 
 
Odkazy na případy krácení daní ÚOKFK SKPV za poslední 2 měsíce:
 
http://www.policie.cz/clanek/zkraceni-dph-o-320-milionu.aspx
http://www.policie.cz/clanek/zkraceni-dani-o-800-milionu.aspx
http://www.policie.cz/clanek/zkratili-dane-o-2-6-miliardy-korun.aspx
http://www.policie.cz/clanek/ukonceni-vysetrovani-kraceni-dani.aspx
http://www.policie.cz/clanek/realizace-pripadu-karta.aspx
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
4. února 2012

vytisknout  e-mailem