Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování prodeje pivovaru

Kriminalisté útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v minulých dnech opětovně navrhli obžalovat bývalého starostu Náchoda. Kladou mu za vinu, že v roce 2009, při výběrovém řízení ohledně prodeje stoprocentního podílu akcií Pivovaru Náchod, jako předseda „Komise pro otevírání obálek a hodnocení nabídek“ neakceptoval hlavní hodnoticí kritérium pro výběr nabyvatele, kterým byla nejvyšší nabídková kupní cena. Následně byla vyhodnocena jako nejlepší a na základě toho i schválena do dalšího řízení o prodeji nabídka obchodní společnosti výši 150 milionů Kč, přestože jiný zájemce za 100 % akcií Pivovaru Náchod nabídl částku 185 milionů Kč.  

Návrh na podání obžaloby byl kriminalisty ÚOKFK SKPV odeslán na Okresní státní zastupitelství v Náchodě již v srpnu 2010. Následně byla státním zástupcem na bývalého starostu podána obžaloba a to pro trestné činy porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Okresní soud v Náchodě však spis vrátil státnímu zástupci k došetření, což potvrdil i Krajský soud v Hradci Králové. Následně byla proti tomuto postupu soudů podána stížnost pro porušení zákona ze strany ministra spravedlnosti J. Pospíšila, kdy Nejvyšší soud České republiky se s názorem ministra spravedlnosti ztotožnil s tím, že k vrácení věci nebyl důvod.
 
Kriminalisté ÚOKFK SKPV následně do spisu doplnili další materiály a opětovně podali návrh na podání obžaloby pro trestné činy porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. V případě pravomocného rozsudku hrozí bývalému starostovi trest odnětí svobody od tří do deseti let. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
11. května 2012

vytisknout  e-mailem