Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování připojení solární elektrárny

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK SKPV) v minulém týdnu ukončili vyšetřování případu, který se týkal uvedení do provozu fotovoltaické elektrárny ve Zlínském kraji. Zároveň podali státnímu zástupci brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci návrh na podání obžaloby na celkem čtyři osoby. Ty jsou stíhány pro zvlášť závažný zločin podvodu (částečně dokonaného a částečně ve stádiu pokusu). 

Záměrem obviněných osob mělo být získání licence a následné připojení fotovoltaické elektrárny ve Zlínském kraji k distribuční soustavě elektřiny a to i přesto, že k datu 31. prosince 2010 ještě nebyla dokončena. V prosinci 2010 na ní dokonce neměla být nainstalována ani podstatná část fotovoltaických panelů. V následujících 20 letech by totiž provozovatelům byla garantována podstatně vyšší cena za výkup takto vyrobené elektřiny, než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011.
 
Přestože elektrárna obdržela koncem roku 2010 povolení o předčasném užívání stavby a byla jí vydána licence, elektřinu začala fakticky dodávat až v únoru 2011.
 
Stíháni jsou jednatel obchodní společnosti, která byla investorem elektrárny a jednatel zhotovitele stavby. Další obviněné osoby se podle závěrů kriminalistů ÚOKFK měly podílet na vyhotovení příslušných revizních zpráv či předávacích protokolů.
 
Jen v období od února 2011 do června 2012 se obchodní společnost provozující tuto fotovoltaickou elektrárnu měla obohatit o cca 22,5 milionu korun. V následujících 20 letech podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV mohlo dojít k dalšímu obohacení, a to o téměř 300 milionů korun.
 
Trestní stíhání obviněných osob je vedeno na svobodě. Jeden z obviněných mužů však část doby vyšetřování (cca 2,5 měsíce) strávil ve vazbě z důvodu nepřípustného ovlivňování svědků. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
20. prosince 2012

vytisknout  e-mailem