Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování případu podplacení

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v těchto dnech ukončili vyšetřování korupčního jednání dvou osob, které mělo souviset s povolováním těžby čediče na Liberecku.  

Podle závěrů kriminalistů ve věci mělo jít o opakovanou nabídku úplatků v celkové výši 2,5 milionů korun zástupcům dvou občanských sdružení s cílem, aby obě tato sdružení odstoupila od svých nesouhlasných stanovisek k záměru těžařské společnosti na zahájení těžby čediče. Následně by tak mohlo dojít k ovlivnění vydání stanoviska Ministerstva životního prostředí, které posuzovalo záměr těžařské společnosti  z hlediska vlivu na životní prostředí.
 
Obvinění muži měli chtít nabídkami ovlivnit zejména proces vydávání stanoviska ministerstva a navazující správní řízení Obvodního báňského úřadu ve prospěch povolení těžby, přičemž k tomuto ovlivňování mělo dojít v souvislosti s obstaráváním věcí obecného zájmu. Úplatky měli nabízet v úmyslu opatřit čistý prospěch těžařské společnosti v souvislosti s povolením těžby čediče, a to nejméně ve výši cca 9 milionů korun ročně (za celou dobu těžby pak nejméně ve výši cca 180 milionů korun).
 
Jeden z obviněných mužů měl podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV úplatky přímo nabízet. Druhý muž, jako zástupce těžařské společnosti, měl k nabízení úplatku prvního obviněného navést. Oba jsou stíháni pro trestný čin podplacení.
  
Spisový materiál již kriminalisté ÚOKFK SKPV předali Okresnímu státnímu zastupitelství v České Lípě s návrhem na podání obžaloby. V případě pravomocného odsouzení hrozí oběma obviněným mužům trest odnětí svobody až na šest let. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
27. července 2012

vytisknout  e-mailem