Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování případu Krajská zdravotní

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) v minulých dnech ukončili vyšetřování případu, v rámci kterého je trestně stíháno pět bývalých členů představenstva akciové společnosti Krajská zdravotní se sídlem v Ústí nad Labem.  

Policisté ÚOKFK obviněným kladou za vinu, že v roce 2008 v rámci vyhlášené veřejné zakázky ohledně nákupů přístrojů a zdravotnického zařízení měli stanovit taková kvalifikační kritéria, která vedla k zásadnímu omezení účasti soutěžitelů a v konečném důsledku k účasti pouze jednoho soutěžitele. Cenovou nabídku v celkové výši cca 417 milionů korun pak měli akceptovat, přestože měli vědět, že akciová společnost Krajská zdravotní mohla provést nákup zdravotnických přístrojů vlastními silami, ve stejné kvalitě i rychlosti a ekonomicky efektivněji, kdy svým jednáním měli způsobit této akciové společnosti škodu ve výši cca 82 milionů korun. Všechny osoby jsou stíhány pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku (dle § 255 odst. 1, 3 trestního zákona) a trestný čin pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě (dle § 128a odst. 1, odst. 2, písm.a, b trestního zákona).
 
Uvedené osoby jsou dále obviněny z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku (dle § 255a odst. 1, 2 písm. b trestního zákona) a to v souvislosti se zadáním sedmi zjednodušených podlimitních výběrových řízení k výběru expertních poradců při přípravě dotačních žádostí do ROP Severozápad. Podle závěrů kriminalistů ÚOKFK však byla obvyklá cena za vypracování projektové dokumentace v dané době (rok 2008) u obdobných projektů řádově několikanásobně nižší. Zpracované projekty navíc neměly odpovídat svojí kvalitou požadovaným standardům. Přesto však obvinění měli souhlasit s proplacením nedůvodně vysokých faktur za poradenství. Tímto jednáním měli způsobit akciové společnosti Krajská zdravotní škodu ve výši cca 38,5 milionů korun.
 
Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby již byl odeslán na Okresní státní zastupitelství v Ústí nad Labem. Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
20. února 2014

vytisknout  e-mailem