Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování případu KARAS

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří pracují metodou Daňová Kobra, v těchto dnech navrhli státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze obžalovat 3 osoby ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. 

Případ s krycím názvem KARAS se týká skupiny osob, která v období od září 2012 do března 2013 obchodovala s pohonnými hmotami. Ty byly pořizovány v zahraničí a následně prodávány v ČR, čímž vznikala vysoká daňová povinnost na DPH.

Hlavní organizátor trestné činnosti měl podle závěrů kriminalistů NCOZ po předchozí vzájemné dohodě s dalšími spoluobviněnými vymyslet způsob, jak sníží daňovou povinnost. Za tímto účelem měli fiktivně deklarovat dodání sklotextilních látek, resuscitačních masek a dalšího zboží na Slovensko. K tomuto účelu měli využít několik fakticky nefungujících tuzemských i zahraničních obchodních korporací, mezi nimiž předstírali existenci reálného obchodního styku.

V případě pravomocného rozsudku hrozí osobám obviněným z výše uvedeného zločinu trest odnětí svobody až na 10 let. Podle závěru kriminalistů NCOZ byla České republice, zastoupené příslušným správcem daně, způsobena škoda v celkové výši 240 milionů korun.

Celé vyšetřování probíhalo za aktivní spolupráce Generálního finančního ředitelství a Finančního analytického úřadu. V průběhu realizace kauzy byly Finančním analytickým úřadem zajištěny finanční prostředky na účtech obviněných (resp. souvisejících korporací) ve výši bezmála poloviny celkové škody.

Spisový materiál předaný na Městské státní zastupitelství v Praze se skládá z více jak 4 tisíc stran základního spisu a dalších 5 700 stran příloh.
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
19. ledna 2018

vytisknout  e-mailem