Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování případu BALVAN

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) předali v tomto týdnu Městskému státnímu zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby na sedm obviněných osob, které jsou stíhány kvůli rozsáhlým daňovým únikům v souvislosti s nelegálním dovozem tabákových výrobků. 

Na případu s krycím názvem „BALVAN“ pracovali policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality ve spolupráci s Celním ředitelstvím Praha od července roku 2010. Po několika měsících prověřování byla v rámci realizace zadržena organizovaná skupina osob pocházejících z Makedonie a Čech. Tyto osoby měly, coby členové utajeného společenství s vlastní organizovanou strukturou, zkrátit spotřební daň, daň z přidané hodnoty a clo. Podle závěrů kriminalistů měly nejméně od srpna 2009 až do svého zadržení na různá místa v České republice, zejména do lokalit Středočeského kraje, Prahy a kraje Vysočina, nelegálně dovážet z Makedonie v kamionových zásilkách označených jako humanitární pomoc vojsk OSN – KFOR již hotové nelegálně dovezené cigarety a nezpracované tabákové listy. Dále si nezjištěným způsobem obstarávaly stroje, nástroje a ostatní komponenty potřebné k výrobě tabákových výrobků. Šlo zejména o řezací stroj tabákových listů, zařízení k sušení tabákových listů a další komponenty. Následně tyto nelegálně dovezené či vyrobené tabákové výrobky obviněné osoby měly skladovat a poté prostřednictvím sjednaných prodejců distribuovat konečným odběratelům v České republice, ačkoli k takové činnosti neměly příslušná povolení.
 
V případě pravomocného odsouzení hrozí osobám obviněným z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby trest odnětí svobody až na 10 let. Podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV byla České republice, zastoupené příslušnými správci daně, způsobena škoda v celkové výši nejméně 47 milionů korun. 
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
8. dubna 2012

vytisknout  e-mailem