Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování případu BALNEO

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) těchto dnech ukončili vyšetřování případu s krycím názvem BALNEO, který se týkal krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami. Zároveň státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze navrhli obžalovat sedm osob pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a zločin legalizace výnosů z trestné činnosti. 

Skupina osob měla v letech 2010 a 2011 nakupovat od zahraničních společností pohonné hmoty. Ty byly dováženy ze Spolkové republiky Německo a z Polska a následně měly být přeprodávány v účelově založeném řetězci firem. První společnost v řetězci měla působit na pozici tzv. mizejícího obchodníka a daňovou povinnost, která jí vznikla v důsledku obchodování s pohonnými hmotami, buď vůbec nepřiznala, nebo obviněné osoby měly do daňových přiznání úmyslně uvést fiktivní údaje, na základě kterých měly snižovat svojí daňovou povinnost. Další skupina obviněných pak měla prostřednictvím účelově založených firem a fiktivních operací legalizovat zisky z této trestné činnosti.

Podle závěru kriminalistů ÚOKFK měla být České republice způsobena škoda v celkové výši nejméně 180 milionů korun. V případě pravomocného odsouzení hrozí osobám obviněným z krácení daně trest odnětí svobody až na 10 let, osobám obviněným z legalizace výnosů z trestné činnosti trest odnětí svobody až na 8 let.


pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
30. dubna 2015
 

vytisknout  e-mailem