Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování obchodů s hutním materiálem

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) předali v tomto týdnu Městskému státnímu zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby na čtyři osoby, které jsou stíhány kvůli rozsáhlým daňovým únikům v souvislosti s obchody s hutním materiálem na Zlínsku 

Na případu s krycím názvem „TRADE“ pracovali kriminalisté ÚOKFK SKPV od října roku 2010. Vlastní operativní činností získali informace z kriminálního prostředí směřující k organizované skupině, která se měla zabývat obchodem s hutním materiálem. Následné prověřování tohoto případu přivedlo policisty ke čtveřici mužů ve věku od 32 do 37 let z okresu Zlín, z nichž jeden pracoval v minulosti jako policista. Kriminalisté následně zjistili, že tyto osoby v období nejméně od dubna 2010 až do svého zadržení dne 5. dubna 2011 odebíraly hutní materiál od českých dodavatelů v cenách bez DPH a to tím způsobem, že předstíraly jeho dodání na území Slovenské republiky. Na Slovensku byly za tímto účelem založeny obchodní společnosti, přičemž k faktickému vývozu nedošlo. Nyní již obviněné osoby posléze toto zboží měly prodávat různým odběratelům na území České republiky a finanční prostředky ve výši DPH, kterou státu neodváděly, si ponechávaly pro osobní potřebu.
 
V dubnu 2011 obvinili naši detektivové uvedenou čtveřici mužů z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Následně bylo trestní stíhání rozšířeno o další skutky. Celková výše škody, která byla zadokumentována ÚOKFK SKPV přesahuje 36 milionů korun. V průběhu vyšetřování došli kriminalisté k závěru, že jeden obviněný využíval ke krytí této trestné činnosti své kontakty a zkušenosti ze svého působení u Policie ČR.
 
Jako výnos z trestné činnosti byla zajištěna dvě motorová vozidla zn. Lamborghini a zn. Porsche Cayenne v hodnotě nejméně 5 milionů korun a dále kriminalisté ÚOKFK SKPV zajistili bankovní účet jednoho z obviněných, na kterém byl zůstatek 200 tisíc korun.
 
V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněným trest odnětí svobody až na 10 let. Všechny osoby jsou stíhány vazebně.
 
Zprávu o zatčení bývalého policisty (včetně videa) naleznete ZDE.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
10. března 2012

vytisknout  e-mailem