Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování nákupu el. energie

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (protikorupční policie) v těchto dnech ukončili vyšetřování případu, který se týká uzavření nevýhodné smlouvy na nákup elektrické energie pro Správu železniční a dopravní cesty (SŽDC).  

Kriminalisté protikorupční policie se případem začali zabývat na základě vlastních poznatků v létě loňského roku. Prověřováním došli k závěru, že bývalý statutární zástupce SŽDC v prosinci 2008 uzavřel nevýhodné smlouvy na odběr elektrické energie pro roky 2010 a 2011. Kdyby k samotnému odběru energie došlo, mohlo dojít ke vzniku škody v minimální výši 439 miliónů korun. Na základě těchto zjištění zahájili trestní stíhání proti bývalému statutárnímu zástupci SŽDC a to pro pokus k trestnému činu porušování povinností při správě cizího majetku (dle § 8  odst. 1 k § 255 odst. 1, 3 trestního zákona).
   
Spisový materiál bude předán dozorujícímu státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby. V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody od dvou do osmi let.
 
 
kpt. Mgr. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
2. prosince 2011 
 

vytisknout  e-mailem