Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování krácení daní a dotačních podvodů

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) předali v uplynulých dnech Městskému státnímu zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby na osm osob, které jsou stíhány kvůli rozsáhlým daňovým únikům. Těch se měly dopustit v souvislosti s vývozem nadhodnoceného zboží zejména do Jihoafrické republiky, Čínské lidové republiky, Spojených arabských Emirátů a v menší míře i do jiných členských státu EU, zejména do Itálie. V průběhu vyšetřování kriminalisté navíc zjistili, že část obviněných se měla chystat spáchat také dotační podvod. 

Na případu s krycím názvem „Růže“ pracovali policisté ÚOKFK od srpna roku 2010. Vlastní operativní činnost je přivedla k osmi mužům ve věku od 33 do 51 let z Brněnska. Kriminalisté zjistili, že tito muži v období od ledna 2009 až do současnosti měli řídit skupinu obchodních společností, do jejichž statutárních orgánů byly účelově dosazovány různé osoby (často tzv. bílí koně – bezdomovci či cizinec). Nastrčené osoby však podle našich závěrů neměly vědět nic o povaze podnikání jednotlivých společností, nevedly účetnictví a nevyvíjely žádnou činnost. 

Zmíněné obchodní společnosti pak měly být zařazeny na počátek řetězce spolu obchodujících subjektů. Následně mělo dojít k vystavování faktur za různé druhy dodaného zboží (silně nadhodnocené strojírenské výrobky, náhradní díly k automobilům či další věci, zpravidla s nízkou faktickou hodnotou).  Toto zboží mělo být dále prodáváno prostřednictvím dalších nastrčených společností. Na konci řetězce firem měl být deklarován vývoz do zahraničí s nárokem na vysoký odpočet DPH. Tímto jednáním měly obviněné osoby způsobit České republice škodu ve výši cca 41,3 milionu korun. Další daňový únik ve výši cca 36 milionů korun se dle našich závěrů obviněným již nepodařil dokonat.

Při práci na tomto případu kriminalisté ÚOKFK dále zjistili, že část obviněných osob měla pro účely získání dotací ze strukturálních fondů EU (konkrétně z Operačního programu Podnikání a Inovace) vyhotovit nepravdivé doklady. Jimi ovládané obchodní společnosti pak měly žádat o udělení dotací na pořízení linek na výrobu plastů. Finanční prostředky získané z dotace pak obvinění měli chtít  použít v menší míře na úhradu faktur za výrobní linky, které však měly být zakoupeny v zahraničí (konkrétně v Číně) za mnohonásobně nižší cenu, než bylo uvedeno v žádosti o dotaci. Ostatní takto získané finance měly být následně rozděleny mezi hlavní organizátory trestné činnosti. Ti podle závěrů kriminalistů ÚOKFK tak chtěli vylákat částku ve výši 60 milionů korun. Díky včasnému zásahu policistů se však čerpání finančních prostředků podařilo zabránit.

Všichni muži jsou obviněni z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, část z nich dále z trestných činů poškozování zájmů Evropských společenství a dotačního podvodu. Na základě vyhodnocení domovních prohlídek bylo u dvou obviněných trestní stíhání ještě rozšířeno. U prvního z trestného činu výroba a jiné nakládání s dětskou pornografií, a u druhého pak z trestného činu nedovolené ozbrojování.

V případě pravomocného odsouzení hrozí všem obviněným trest odnětí svobody až na 10 let. Trestní stíhání osob je vedeno na svobodě.

 

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
21. března 2014
 

vytisknout  e-mailem