Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování korupce na magistrátu

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) v těchto dnech ukončili více než rok trvající vyšetřování případu korupce při získávání řidičských oprávnění.  

Ve věci je trestně stíháno celkem 29 osob. Obviněni jsou zejména zkušební komisaři Odboru dopravně správních agend Magistrátu hlavního města Prahy a osoby podnikající v oboru provozování autoškol. Provozovatelům autoškol je kladeno za vinu, že od listopadu 2011 do května 2012, při konání závěrečných zkoušek, měli nejprve nabízet a následně předávat zkušebním komisařům Odboru dopravně správních agend úplatky v částkách od 2 do 15 tisíc korun. Tyto úplatky měly zajistit žákům autoškol bezproblémové a úspěšné vykonání závěrečné zkoušky v souvislosti se získáním řidičského oprávnění, případně jeho rozšířením. Zkušební komisaři zas podle závěrů kriminalistů měli úmyslně zneužít pravomoc úřední osoby, neboť neprováděli hodnocení znalostí a dovedností žáků na základě výsledků jednotlivých zkoušek, ale jen na základě poskytnutí úplatku.
 
K obvinění prvních osob došlo v květnu 2011. V rámci rozsáhlé realizace našeho útvaru bylo zadrženo 22 osob, kdy 20 z nich následně kriminalisté obvinili. Na několika místech v Praze pak proběhly prohlídky jiných prostor a pozemků, zejména pak v sídle autoškoly (Praha 5), na místě závěrečných zkoušek (Praha 6) a v sídle zkušebních komisařů (na Odboru dopravně správních agend Magistrátu hlavního města Prahy). V průběhu vyšetřování došlo k obvinění dalších osob.
 
Osoby jsou stíhány pro různé trestné činy. Provozovatelé autoškol jsou obviněni z trestného činu podplacení. Většina zkušebních komisařů zas z trestných činů přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Některé osoby jsou stíhány i pro další trestné činy (křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek či padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu). 
 
Všechny obviněné osoby jsou stíhány na svobodě. Spisový materiál již byl odeslán na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 s návrhem na podání obžaloby na celkem 28 osob. U jednoho obviněného kriminalisté navrhli podmíněně zastavit trestní stíhání.  V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněným osobám z trestného činu přijetí úplatku až desetiletý trest odnětí svobody. Osobám obviněným z podplacení hrozí až šestiletý trest.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
4. září 2012

vytisknout  e-mailem