Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování dotace na stavbu hráze

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v těchto dnech ukončil vyšetřování případu, v rámci kterého je trestně stíhán statutární zástupce dobrovolného samosprávného sdružení občanů Hladinová záchranná služba, které má sídlo u Lipenského jezera.  

Podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV měl obviněný muž v roce 2008 požádat o poskytnutí dotace Evropské unie a ze státního rozpočtu ČR v celkové výši cca 617 tisíc Euro (po přepočtu cca 15,5 mil. Kč). Ve své žádosti však měl uvést, že účelem dotace je vybudování ochranné hráze pro záchranné čluny. Jeho skutečným záměrem však mělo být vybudování přístavu ke sportovním, rekreačním a komerčním účelům.
 
Po dokončení stavby měla být navíc předstírána činnost fungující záchranné služby, ačkoliv přístav užívaly většinou osoby nezpůsobilé k výkonu odborné záchranářské činnosti. Ty navíc nebyly vázány žádnou zvláštní povinností k záchraně života a zdraví nad rámec obecné povinnosti, kterou má ze zákona každý občan České republiky.
 
K čerpání dotace z veřejných rozpočtů nedošlo jen v důsledku včasného zásahu kriminalistů ÚOKFK SKPV, kteří v září 2010 upozornili Ministerstvo pro místní rozvoj.
 
Obviněný muž je trestně stíhán pro trestný čin poškození finančních zájmů Evropských společenství a trestný čin dotačního podvodu ve stádiu pokusu. V případě pravomocného rozsudku mu hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let. Stíhání je vedeno na svobodě.
 
Spisový materiál byl již odeslán na Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích s návrhem na podání obžaloby.
 
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
20. února 2013
 

vytisknout  e-mailem