Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování daňového úniku

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) v minulých dnech ukončili vyšetřování případu rozsáhlé daňové trestné činnosti, kterou měla být způsobena škoda ve výši cca 153 milionů korun.  

Této trestné činnosti se v letech 2007 – 2010 měla dopouštět trojice mužů z Prahy. První dva muži, kteří jsou stíháni pro zvlášť závažný zločin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, měli skrytě ovládat několik obchodních společností, v nichž jako statutární orgány působily osoby fungující na principu tzv. bílých koní. Přestože tyto společnosti nedisponovaly žádnými zaměstnanci, kancelářemi, či jiným obvyklým vybavením k zabezpečení běžné podnikatelské činnosti, vykazovaly roční obraty v řádech desítek milionů korun. Obchodní transakce podle závěrů kriminalistů probíhaly právě se společnostmi obviněných mužů, nicméně se mělo jednat o zcela fiktivní obchody, které měly sloužit pouze ke krácení daní (daně z přidané hodnoty a daně z příjmu právnických osob).
  
Třetí obviněný muž měl založit několik bankovních účtů, na které pak měly být poukazovány milionové částky od společností založených na „bílé koně“. Následně z účtů měl provádět hotovostní výběry či měl osobně přebírat hotovost od jednatelů, kdy tyto peníze měl pak předávat jednomu z obviněných podnikatelů. Rovněž měl aktivně shánět další osoby, které by se staly bílými koňmi, a následně měl pro nové společnosti zakládat bankovní účty, kdy elektronické klíče, potřebné pro internetové ovládání bankovních účtů, měl předávat jednomu z obviněných podnikatelů. Bankovní operace mezi právnickými osobami tak měly být prováděny výlučně obviněnými osobami, nikoliv jednateli společností. Tento muž je obviněn z pomoci k zvlášť závažnému zločinu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby.
 
Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby již byl předán na Městské státní zastupitelství v Praze. Všem třem obviněným mužům hrozí v případě pravomocného rozsudku trest odnětí svobody až na 10 let.  Trestní stíhání je vedeno na svobodě.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
22. září 2014

vytisknout  e-mailem