Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování bývalých manažerů ZS MV

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v minulých dnech ukončili vyšetřování dvou bývalých manažerů Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra (ZS MV) a podali návrh na jejich obžalobu.  

První z obviněných mužů je stíhán pro trestné činy porušování povinností při správě cizího majetku a porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Dle závěrů kriminalistů se jeho trestná činnost měla týkat předražení celkem čtyř veřejných zakázek. U „dodání a montáže kuchyně“ a „vybavení dvou kanceláří“ sídla ZS MV mělo dojít k předražení o více než 700 tisíc korun. Další dvě zakázky se týkaly dokončení rekonstrukce a dostavby hotelu ZS MV u Orlické přehrady a následné vybavení interiérů tohoto objektu. Jejich cena dle závěrů policistů ÚOKFK SKPV měla být navýšena o více než 6 milionů korun.
 
Druhý muž je obviněn z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Jemu kriminalisté ÚOKFK kladou za vinu, že rámci II. etapy rekonstrukce a dostavby hotelu ZS MV u Orlické přehrady a zakázky na vybavení interiéru rekreačního zařízení v severních Čechách mělo dojít k předražení zakázek o téměř čtyři miliony korun.
 
Kriminalisté ÚOKFK SKPV se tímto případem začali zabývat v září loňského roku na základě trestního oznámení ředitele ZS MV, které bylo podáno v souvislosti s výsledky forenzního auditu. Během prověřování policisté došli k závěru, že v letech 2009 až 2010 skutečně došlo v rámci několika výběrových řízení u vyhlášených veřejných zakázek k předražení o několik milionů korun. Následně v dubnu 2012 obvinili oba shora uvedené bývalé manažery ZS MV.
 
Trestní stíhání obou mužů je vedeno na svobodě. Spisový materiál již byl odeslán na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 10. V případě pravomocného rozsudku hrozí bývalým manažerům Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra trest odnětí svobody až na tři roky (v případě prvního obviněného), resp. trest odnětí svobody až na šest měsíců, zákaz činnosti nebo peněžitý trest (v případě druhého obviněného).
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
28. srpna 2012

vytisknout  e-mailem