Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování bývalého velvyslance

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) včera ukončili vyšetřování případu, v rámci kterého je trestně stíhán bývalý velvyslanec České republiky, který působil v Tichomoří.  

Kriminalisté ÚOKFK SKPV jej stíhají pro trestné činy zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Obviněný muž z povahy své funkce disponoval rozsáhlými pravomocemi, v jejichž rámci rozhodoval o uzavírání smluv jménem České republiky, prostřednictvím kterých byly využívány přidělené finanční prostředky ze státního rozpočtu České republiky, mimo jiné i na zajištění podpory Českých podnikatelských subjektů v oblasti ekonomické diplomacie. Rovněž měl smluvně převzatou povinnost opatrovat a spravovat majetek České republiky, vyplývající z jeho postavení a náplně práce.
 
V této věci jde o schválený projekt Ministerstva zahraničních věcí (MZV) ohledně informační kampaně v Tichomoří, na jehož realizaci byly vyčleněny a schváleny finanční prostředky ze státního rozpočtu v celkové výši 1,9 milionu korun. Bývalý velvyslanec však podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV měl vědomě tento projekt rozdělit na pět dílčích částí, čímž mělo dojít k porušení zákona o veřejných zakázkách a dalších předpisů, aby nemusel vyžadovat nabídky nejméně od tří dodavatelů, a aby následný výběr nemusel překládat koordinátorovi ke schválení. V roce 2008 měl zadat třem předem vybraným soukromým subjektům vypracování studií, které se vztahovaly k Tichomoří (o stavu a rozvoje cestovního ruchu, o provedení informační kampaně na podporu udržitelného cestovního ruchu a analýzu možného nakládání s odpady). Tyto studie však podle závěrů kriminalistů nesouvisely se zadáním schváleného projektu. Navíc žádným způsobem neměly zvýhodňovat či propagovat české podnikatele na zahraničních trzích. Za zpracování těchto studií byla soukromým subjektům vyplacena částka 1 460 000 korun ke škodě MZV, resp. České republiky.
 
Spisový materiál byl včera předán na Okresní státní zastupitelství pro Prahu 1 s návrhem, aby na bývalého velvyslance byla podána obžaloba. V případě pravomocného rozsudku mu hrozí trest odnětí svobody od tří do deseti let. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
8. září 2012

vytisknout  e-mailem