Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

„Úklid“ smíchovských silnic

Jedna hlídka ze Smíchova během osmi služeb zastavila deset řidičů, kteří na silnici neměli co dělat. U některých pak navíc našli větší množství drog.  

Jak je i z poskytnutých záběrů patrné, tito dva policisté z místního oddělení Smíchov mají na nezodpovědné řidiče zkrátka policejní „čuch“. Během pouhých osmi dvanáctihodinových služeb kontrolovali hned osm řidičů pod vlivem drog a dva opilé řidiče. Ve dvou případech pak u těchto provinilců nalezli ještě větší množství pervitinu a u několika řidičů a spolujezdců pak malé množství marihuany. Nejzajímavější případy jsou popsány níže.

12. listopad - Tak například V Radlické ulici krátce před půl desátou večer zastavili řidiče, který u sebe neměl doklady a policistům nadiktoval cizí osobní údaje. Policisté ale brzy přišli na jeho pravou identitu, a tedy i na to, že nemá platné řidičské oprávnění, neboť si ho po uplynulém zákazu řízení neobnovil. Provedený test na drogy pak v jeho těle prokázal přítomnost marihuany a amphetaminu, tedy pravděpodobně pervitinu. Následné lékařské vyšetření ale posléze odmítl.

18. listopad - Ve Vltavské ulici je zaujala řidička svým přinejmenším zvláštním stylem jízdy a tak se ji rozhodli zastavit. Následné dechové zkoušky pak prokázaly, že řídila opilá, neboť opakovaně nadýchala okolo dvou promile. Policistům se pak snažila namluvit, že před jízdou nepila, ale že užila celou řadu léků. Pozitivní hodnoty dechových zkoušek pak ale potvrdilo i lékařské vyšetření.

21. listopad - Další podivná jízda po kolejích policisty zaujala v Lidické ulici. Po zastavení byla u řidiče provedeným testem zjištěna přítomnost pervitinu a stejná droga o hmotnosti přes 8 gramů byla po zadržení při prohlídce nalezena i v jeho kapse. V jeho batohu pak policisté našli ještě necelý gram marihuany. Kromě řízení pod vlivem drog je tak podezřelý ještě z trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. V tomto případě ale neunikl ani spolujezdec, u kterého policisté našli necelý gram, tedy přestupkové množství pervitinu.

26. listopad - Téměř stejný scénář se odehrál o pár dnů později v Bieblově ulici, kde policisté krátce před devatenáctou hodinou zastavili řidiče Mazdy. I u něho policisté díky testu v těle zjistili pervitin a téměř osm gramů této drogy pak našli ještě v krabičce od cigaret.

V průběhu těchto dnů pak policisté řešili ještě dva řidiče pod vlivem marihuany a dva, kteří před jízdou požili pravděpodobně pervitin. Další pak nadýchal méně než jedno promile a je tak podezřelý z přestupku.

Jeden z řidičů se odmítl podrobit testu na drogy i následnému lékařskému vyšetření a tak mu nyní za přestupek hrozí padesátitisícová pokuta. I u něj navíc policisté nalezli malé množství marihuany.

Policisté se na řidiče pod vlivem drog a alkolu v rámci hlídkové činnosti zaměřují standardně. Není ale úplně běžné, aby jedna hlídka během tak krátké doby zastavila hned deset takových řidičů. 

Řidiče mnohdy prozradí už samotný způsob jízdy. Při kontrole se pak policisté zaměřují zejména na jejich chování, zpravidla totiž bývají značně nervózní. I jejich vzhled ale leckdy prozradí, že se jedná o uživatele drog, hlavně v případě pervitinu, nebo heroinu.

por. Mgr. Iveta Martínková – 4. 12. 2016

Odkazy do noveho okna

Nalezený pervitin

Nalezený pervitin 

Detailní náhled

Pervitin 2

Pervitin 2 

Detailní náhled

Pervitin 3

Pervitin 3 

Detailní náhled

Pervitin 4

Pervitin 4 

Detailní náhled

Pervitin

Pervitin 

Detailní náhled

Pozitovní test na pervitin

Pozitovní test na pervitin 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem