Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Ukázky pro Nadaci policistů a hasičů

KAŠPERSKÉ HORY - Program shlédla skoro osmdesátka pozůstalých.  

     Policisté a hasiči z Plzeňského kraje připravili dětem a rodinám policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu služby, pro zpestření jejich léčebně ozdravného pobytu v Kašperských Horách odpolední program nabytý napětím, zábavou, ale i poznáním.
 
     Akci zajistila pro své svěřence Nadace policistů a hasičů. Všichni zúčastnění, kteří se na programu podíleli, tuto spolupráci s nadšením přijali. Středeční odpoledne 26. srpna tak mohly děti i jejich doprovod prožít ve společnosti policistů ze zásahové jednotky, oddělení služební kynologie, dopravních policistů, specialistů na zbraně, hasiči, strážci Národního parku Šumava, záchranáři, ale i s prvorepublikovými četníky.

     Zážitkové odpoledne odstartovala ukázka zásahové jednotky, která při bleskové akci zadržela nebezpečného pachatele. Další modelovou situací byla dopravní nehoda, kdy se uvnitř havarovaného vozu vyskytovala zaklíněná zraněná osoba, kterou bylo nutné vyprostit. O to se postarali hasiči společně s jednotkou Správy NP a CHKO Šumava, kteří za pomoci techniky osobu zachránili a předali do péče záchranářům. Za využití výškové plošiny byly realizovány ukázky práce ve výškách, slaňování a záchrana osob ve výškách. Obdiv sklidila i práce policejních psovodů a výcvik jejich čtyřnohých svěřenců. Mnozí z diváků poprvé viděli „naostro“ práci služebního psa při vyhledávání výbušnin, či drog, ale největší potlesk sklidil úspěšný vlčák, který „složil“ k zemi agresivního pachatele. Do historického česko-německého pohraničí pak všechny přítomné přenesly scénky Četnické stanice Klatovy, kde se pašovalo nedostatkové zboží a střílelo z kulometů. Mimo tyto dynamické ukázky bylo prezentováno i spoustu dalšího. Zbraně, policejní vozový park, výstroj a výzbroj zásahové jednotky, vybavení policejní cyklohlídky a hasičská technika. Nejmladší přilákalo velké množství her o ceny a pro starší osazenstvo bylo připraveno vyprávění o natáčení filmů na Šumavě. O filmovém dění v šumavských hvozdech vyprávěl vedoucí Obvodního oddělení Kašperské Hory, který nejenom slovem, ale i obrazem připomněl filmové scény známých, ale i méně známých českých filmů a seriálů, kde byla zachycena krása šumavské přírody. Nejvíce materiálu bylo k poslednímu většímu šumavskému filmovému počinu – seriálu z policejního prostředí, který se natáčel přímo na obvodním oddělení v Kašperských Horách.

     Všichni aktéři ukázek a organizátoři celé akce doufají, že byl v průběhu odpoledne naplněn jejich společný cíl  a pobyt chráněnců nadace na Šumavě byl příjemně obohacen o spoustu nových zážitků.

 
por. Bc. Jana Tomková
28.8.2015
 

 

vytisknout  e-mailem