Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

„Ukázkoví“ cestovatelé

ZLÍNSKO: Muž řídil zkouřený, jeho partnerka opilá. 

Naprosto neobvyklou dopravní nehodu vyšetřovali policisté zlínského dopravního inspektorátu. Osobní auto havarovalo na hned dvakrát: jednou, když za volantem seděla namol opilá řidička, podruhé, když se řízení ujal její zkouřený přítel.
Jednadvacetiletá řidička ujela v Lutonině na Zlínsku minulý pátek před půlnocí jen pár metrů a narazila do plotu rodinného domku. Chvíli tam auto zůstalo stát, ale pak si řidička a její spolujezdec místa vyměnili a ve své spanilé jízdě pokračovali. Ne dlouho. V zatáčce u Ubla auto plynule sjelo do příkopu a už nemohlo vyjet. Řidič tvrdil, že se nevěnoval řízení, protože uklidňoval opilou a rozrušenou spolujezdkyni, která mu navíc měla sahat na volant.
Vzhledem k tomu, že policistům bylo na první pohled jasné, že nejde o standardní řidiče, začali hned všechno dávat do souvislostí a obě nehody vyšetřovat. Mladá žena nadýchala 2,32 promile, její partner 0,9 promile. Ten se ale dušoval, že panáka rumu si dal až po jízdě. Nicméně připustil, že jeho krev asi nebude úplně v pořádku, protože před jízdou kouřil marihuanu. To také potvrdil test na drogy.
Pro policii není zase až takový problém zjistit, kdy mladý řidič alkoholický nápoj požil. Stačí k tomu dvojitý odběr krve a lékařské vyšetření, jehož se mladý pár zúčastnil. Povedené dvojici hrozí, že ji až na jeden rok rozdělí mříže.
Podobné nehody v poslední době bohužel nejsou výjimkou. Úkony trestního řízení jsme například zahájili i s čtyřicetiletým mužem, který svého Chryslera řídil po Zlíně a přitom měl v dechu 2,32 promile. Řidič se městem doslova řítil a nemohlo to skončit jinak, než že vyjel z cesty a najel na chodník, kde zastavil až o kovové zábradlí. Je velké štěstí, že tam zrovna v sobotu před desátou hodinou večer nikdo nešel.
V pondělí dokonce chyboval řidič profesionál. V předvečer jízdy slavil narozeniny a na silnici vyjel se zbytkovým alkoholem. Ještě v úterý kolem poledne nadýchal necelou promili alkoholu. Policisté ho kontrolovali v souvislosti s jeho havárií. Nákladní automobil s přívěsem položil na bok mezi Vizovicemi a Lhotskem. Nehoda pak až do večera komplikovala život ostatním řidičům i policistům, kteří po celou dobu regulovali dopravu.
V tomto roce v okrese Zlín způsobilo dopravní nehodu už dvacet opilých řidičů.

 26. dubna 2012, mjr. Ing. Jana Bartíková

Odkazy do noveho okna

Nehoda Lhotsko41

Nehoda Lhotsko41 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem