Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Ujíždějící řidič jsou téměř na denním pořádku

Za poslední dva dny pronásledovali policisté už tři ujíždějící řidiče. Čtvrtého dnes odpoledne. 

O prvním takovém případu jsme informovali v neděli třetího ledna, kdy podrobnosti k této události najdete pod tímto odkazem http://www.policie.cz/clanek/ujizdejici-ridic.aspx.

Druhou podobnou situaci řešili policisté pohotovostní motorizované jednotky včera ve čtvrt na devět dopoledne. Tehdy si v ulici Na Strži všimli červeného Citroënu, jehož registrační značku zadali do databáze odcizených vozidel. Díky tomu se dozvěděli, že vozidlo jeho oprávněný majitel postrádá od prvního dne letošního roku. Z toho důvodu se policisté rozhodli vozidlo zastavit  a jeho osádku zkontrolovat.

Řidič Citroënu ale nerespektoval jejich pokynů k zastavení, kdy naopak znatelně zrychlil a policistům se snažil ulicí Milevskou ujet. Při tom dojel až na konec zmiňované ulice, tedy na tamní kruhový objezd, který komplet celý projel v protisměru a vrátil se zpět na Milevskou ulici. Tou pak uháněl do ulice Neveklovská, přičemž projel křižovatku ulic Milevská a Na Strži na červenou.

Jeho ujíždění skončilo v Humpolecké ulici, do které vjel prchající řidič v protisměru. Překážkou mu bylo jiné vozidlo, které do této ulice vjelo v souladu s předpisy.

Nicméně „nezbedný“ řidič se myšlenky na svobodu nechtěl vzdát, a proto začal prchat takzvaně po svých. Při tom doběhl, pronásledován neustále policisty, až ke křižovatce ulic Přímětická a Vyskočilova, kde se schoval v přilehlém křoví, což mu ale ve výsledku nebylo nic platné. Policisté ho v tomto, možná naivním, úkrytu našli a zadrželi. Při tom museli být policisté ale velice obezřetní, neboť prchajícímu muži se u pasu pohupoval v pouzdře zasunutý nůž, kdy u zadržovaného posléze našli ještě takzvaný slzák.

K šestadvacetiletému řidiči policisté zjistili, že kradené vozidlo řídí i přes vyslovený zákaz řízení motorových vozidel. Navíc se ukázalo, že má poměrně pestrou trestní minulost, neboť byl v minulosti již téměř padesátkrát trestně stíhán, převážně pro majetkovou trestnou činnost.

Třetí událost se odehrála nedlouho před sedmnáctou hodinou v pražském Karlíně. Tam si, tentokrát policisté pražské cizinecké policie všimli, v ulici U Nádražní lávky, vozidla Chevrolet, které právě vyjíždělo z parkovacího místa.

I jeho registrační značku zadali policisté do databáze odcizených vozidel ve svém „palubním“ počítači. A stejně jako v předchozím případě zjistili, že se jedná o vozidlo hledané.

Opět tedy následovala standardní procedura, tedy snaha o zastavení předmětného auta. V tu chvíli se začala odehrávat už téměř rituální situace. Řidič „teréňáku“ sešlápl plyn a před policisty začal ujíždět. A to konkrétně ulicemi Malého, Prvního pluku, Trocnovská, Koněvova, Husitská a Orebitská.

Poslední jmenovaná ulice byla, stejně jako v předchozím případě, jednosměrná. A jelikož do ní prchající řidič najel v protisměru, opět mu průjezd znemožnila řádně jedoucí auta. Navíc na konci ulice již na tohoto darebáka čekala další hlídka cizinecké policie, takže jakákoliv jeho další snaha prchnout už byla stejně marná.

Avšak i tento řidič nechtěl dát svou kůži lacino. V křižovatce ulic Husitská a Orebitská se ještě pokoušel z pomyslné pasti vycouvat, přičemž naboural auto svých pronásledovatelů. Při této nehodě došlo ke zranění zakročující policistky, které si vyžádá několikatýdenní léčení.

Poté následovalo zadržení, tentokrát třiadvacetiletého řidiče, který měl k ujíždění o poznání více důvodů.

Policisté totiž následně zjistili, že má vysloven zákaz řízení motorových vozidel, a to i přes to, že nikdy nebyl držitelem příslušného řidičského oprávnění. Navíc provedený test ukázal, že za volant sedl pod vlivem omamných a psychotropních látek, neboť test detekoval konkrétně kokain, pervitin a marihuanu. A to ještě není všemu konec.

Při následné prohlídce vozidla zadrženého policisté našli a zajistili téměř dvacet gramů pervitinu a marihuany.

I tento řidič je podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, ale nejen z toho. Po řádném prověření všech okolností může mít „na krku“ ještě trestné činy ohrožení pod vlivem návykové látky, přechovávání OPL a násilí proti úřední osobě se zbraní.

Oběma řidičům za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Ve hře je ale také ještě trestný čin obecné ohrožení, neboť oba řidiči při ujíždění ohrozili celou řadu jiných jak motoristů, tak i chodců.

Čtvrtý totožný případ řešili policisté pohotovostní motorizované jednotky dnes odpoledne, tedy ještě než byla dopsána tato tisková zpráva.

Tato událost se odehrála v Malešicích, kde začal přibližně ve dvě hodiny odpoledne policistů ujíždět stříbrný Peugeot, jak jinak, než kradený.

Jeho řidič mužům zákona ujížděl až ke křižovatce ulic Malešická a Ke Kapslovně, kde s autem zastavil a policistům se snažil utéct. Opět marně. Ti ho dostihli a zadrželi na nedalekém Basilejském náměstí.

V tuto chvíli můžeme k celé situaci uvést pouze toliko, že zadrženým je devětadvacetiletý řidič a odcizení vozidla nahlásil jeho majitel v průběhu včerejšího dne.

Další okolnosti celé události jsou předmětem prošetřování.

por. Mgr. Tomáš Hulan 5. 1. 2016

Odkazy do noveho okna

nabourané policejní vozidlo (1)

nabourané policejní vozidlo (1) 

Detailní náhled

nabourané policejní vozidlo (2)

nabourané policejní vozidlo (2) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem