Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Úder na drogovou scénu

Během března zadrželi přerovští kriminalisté tři výrobce a distributory drog 

Půlroční práce přerovských kriminalistů přinesla ovoce 
Další úspěch na drogové scéně si mohou připsat přerovští kriminalisté. Ti po půlročním rozpracování zadrželi v průběhu března trojici výrobců a distributorů drog. Zadrženi byli každý samostatně, nepracovali jako skupina, ale každý na vlastní pěst.
První z nich mladík (1989) z Hranic byl zadržen začátkem března dne 2.3.2010 dopoledne na ulici v Hranicích. Byl umístěn do policejní cely a o den později bylo zahájeno jeho trestní stíhání pro trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Jmenovaný minimálně od začátku roku 2008 do konce prosince roku 2009 na Přerovsku, zejména v Hranicích, vyráběl a distribuoval pervitin a svým „zákazníkům“ předával také marihuanu. Drogu předával jak zdarma, tak ji také prodával. Obecně se cena pervitinu za jeden gram pohybuje v rozmezí od 1000 Kč až do 2500 Kč. 
Druhý mladý muž (1984) z Přerova byl zadržen dne 17.3.2010 ve večerních hodinách opět na ulici tentokrát však v Přerově a skončil rovněž v policejní cele. Následující den si vyslechl obvinění z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V přesně nezjištěné době nejméně od začátku roku 2008 do současnosti v Přerově a v katastru okresů Kroměříž a Uherské Hradiště zprostředkoval pervitin nejméně desítce osob, z toho i dvěma mladistvým dívkám, obě ročník 1993. Drogu předával v tzv. psaníčkách, v jednom případě se jednalo o metamfetamin v injekční stříkačce. Bylo zjištěno, že je nejen distributor,ale také výrobce. 
Posledním zadrženým je muž (1988) z Přerova, kterého kriminalisté dopadli na ulici v Přerově dne 22.3.2010 odpoledne. I on si měl možnost prohlédnout policejní celu zevnitř. Druhého dne byl obviněn ze stejného přečinu jako druhý zadržený. Minimálně od ledna 2009 až do doby svého zadržení distibuoval pervitin na Přerovsku nejméně desítce osob. Jednu dávku prodával za částku asi 500 Kč. 
Všichni tři jsou stíháni na svobodě. Nemají v předchozím období žádné trestní stíhání pro výrobu nebo distibuci drog. Přesto nejsou pro policisty neznámými osobami. V minulosti se dopouštěli majetkové i násilné trestné činnosti. Z uvedených skutků jsou obviněni poprvé. Výroba drog probíhala v bytech na Přerovsku a Hranicku, nebyla však zajištěna varna ani vyrobený pervitin. 
Kuriozitou v tomto případu je další mladý muž (1981) z Prostějova. Ten byl v souvislosti se shora provedenými případy vyslýchán policií. Při výslechu popřel jakoukoliv souvislost s jedním z obviněných. On sám však byl již v minulosti stíhán pro výrobu i distribuci drog. Má také z předchozího období soudem vysloven zákaz řízení motorových vozidel až do roku 2014, neboť řídil vůz pod vlivem návykové látky. Spravedlnosti však neutekl. Dva dny po zadržení posledního obviněného, tedy dne 24.3.2010 odpoledne, byl kontrolován dopravní hlídkou při řízení motorového vozidla Seat na ul. Tržní v Přerově. Na místě se podrobil orientačnímu vyšetření za účelem zjištění ovlivnění návykovou látkou s pozitivním výsledkem na Canabis. V přerovské nemocnici se podrobil vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu na zjištění návykové látky v těle. Prozatím je podezřelý z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. 
kpt. Mgr. Michaela Sedláčková           

vytisknout  e-mailem