Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události z okresu Bruntál

ÚO Bruntál - měl být ve výkonu trestu, ale vařil ve stanu pervitin a jiné zprávy... 

Násilí proti úřední osobě
První prosincový den zahájil policejní komisař SKPV trestní stíhání 39letého muže pro přečin násilí proti úřední osobě. Protiprávního jednání se měl obviněný dopustit tím, že v obci poblíž Bruntálu dne 1.12.2011, před rodinným domem, měl bránit 53letému soudnímu vykonavateli provedení exekuce. Měl mu zamezovat vstupu na pozemek, vulgárně ho napadnout a vytrhnout mu z opasku kameru, která sloužila k natočení záznamu z prováděné exekuce. Následně měl opět poškozenému vyhrožovat fyzickou újmou a přitom již měl držet v ruce sekeru. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě a hrozí mu trest odnětí svobody až na čtyři roky. Způsobená škoda činí 4 200 Kč, která vznikla poškozením kamery.
 
Drzost pachatelů je zarážející
Krnovští policisté šetří případ porušování domovní svobody, kterého se dopustil neznámý muž kolem poledne dne 1.12.2011 v Krnově na ulici Rooseveltova v domově pro seniory. Pachatel prošel vstupním vestibulem a v přízemí neoprávněně vstoupil do neuzamčeného pokoje, kde bydlí dvě starší ženy. Jedna byla na obědě mimo pokoj a druhá žena se nacházela vevnitř, ale byla právě na toaletě. Pachatel vešel dovnitř a z peněženky v nočním stolku odcizil 200 Kč. Na chodbičce pokoje byl vyrušen obyvatelkou, která právě vyšla z toalety. Poškozená se ho zeptala, co tam dělá, na to ji pachatel odpověděl, že někoho hledá. Uvedl i příjmení, ale šetřením jsme zjistili, že žádná žena takého příjmení zde nebydlí a ani nikdy nebydlela.
Popis pachatele:
Muž ve věku kolem 30 let, bílé pleti, výšky 170 cm. Měl kulatý obličej a byl oholený. Na sobě měl šedou bundu s modrými rukávy, na hlavě čepici. Mluvil plynule česky.
Žádáme občany, kteří by mohli k pachateli či jeho dalšímu pohybu uvést jakékoli bližší informace, aby kontaktovali přímo krnovské policisty na tel. čísle 974 731 731, a nebo se obrátili na nejbližší obvodní oddělení. 
 
Vloupal se do bufetu a odcizil dva kartony cigaret
V době od 30.11. do 1.12.2011 v Karlově Studánce vypáčil pachatel okenici a rozbil okno na objektu, kde se nachází bufet. Vnikl dovnitř a odcizil dva kartony různých cigaret. Způsobená škoda činí 2 400 Kč.
 
Nenastoupila do výkonu trestu
Rýmařovští policisté zadrželi 30.11.2011 v Dětřichově nad Bystřicí 35letou ženu, na kterou byl na ní vydán příkaz k dodání do výkonu trestu. Od poloviny září měla nastoupit do výkonu trestu, což však neučinila. Po jejím zadržení jí policisté ještě sdělili podezření pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Následně byla dodána na věznice.
 
Pod vlivem alkoholu havaroval, nadýchal 2,45 promile
V 01,30 hodin dne 1.12.2011 v Krnově na křižovatce ulic Albrechtická a Mikulášská došlo k dopravní nehodě. 32letý cizinec jel s vozidlem Renault Laguna a při odbočování z hlavní na vedlejší silnici, nezvládl vlivem opilosti řízení. Přejel pravý okraj silnice, kde narazil do sloupu veřejného osvětlení. Z místa odjel nedaleko od nehody. Hlídka krnovských policistů si krátce po nehodě povšimla podezřelého chování osob u vozidla, které bylo zjevně poškozené. Začali jsme tedy případ šetřit a zjistili výše uvedené skutečnosti. Cizinec se odmítl k nehodě vyjádřit. Při dechové zkoušce mu bylo naměřeno 2,45 promile alkoholu. Následnou přestal spolupracovat a dechovou zkoušku i lékařské vyšetření již nechtěl podstoupit. Způsobená škoda činí 30 100 Kč. Ke zranění osob nedošlo. Další okolnosti nehody nyní šetří dopravní policisté.
 
Jízda autobusem skončila krádeží
Policistům v Bruntále dne 30.11.2011 oznámila 18letá dívka, že byla při cestě autobusem z Bruntálu do Moravskoslezského Kočova okradena. Pachatel jí odcizil z otevřené kabelky, kterou si položila vedle sebe na sedadlo směrem do uličky, peněženku. V ní se nacházela finanční hotovost 940 Kč a doklady.
Vzhledem k předvánoční době bychom rádi opět upozornili, že pachatelé, tzv. kapsáři, vyhledávají místa, kde se pohybuje právě větší množství lidí (obchodní domy, autobusy a i různé společenské akce či vánoční trhy). Je tedy velmi pravděpodobné, že budou využívat i toto období, před vánočními svátky, pro svou trestnou činnost. Mějte proto své věci neustále pod kontrolou.
Zavazadla, tašky či batohy nikdy nespouštějte z dohledu. Pokud tam máte uloženy peníze nebo jiné cennosti, tak je nenoste na zádech, kam nevidíte.
Kabelky noste pokud možno u těla a využívejte různá zapínání a zdrhovadla. 
Uložíte-li tašku v obchodě do nákupního koše, mějte ji stále na očích.
Věnujte velkou pozornost své tašce či kabelce, zvláště v hromadných dopravních prostředcích, nákupních centrech a všude tam, kde je větší počet lidí.
Vše důležité noste v náprsních, popř. uzavíratelných kapsách, nikoli v zadních kapsách u kalhot.
Nenechávejte peněženku a jiné cennosti navrchu tašek či kabelek.
Nenoste své osobní doklady v peněžence.
Nenechávejte v restauracích svá zavazadla, oblečení bez kontroly, ani jdete-li jen k baru či na toaletu.
Nemějte při sobě větší finanční hotovost, využijte raději možnosti bezhotovostního platebního styku. Čtyřmístné identifikační číslo platební karty (PIN) mějte zásadně odděleně od samotné karty. V případě krádeže platební karty okamžitě volejte pobočku banky, krádež zde oznamte a kartu zablokujte.
 
Krabičku sunaru si v obchodě schovala do kočárku
Podezření z přečinu krádeže bylo v těchto dnech sděleno 25leté ženě. Měla si dne 5.11.2011 v prodejně na ulici Ruská v Bruntále schovat do kočárku krabici sunaru v hodnotě 319 Kč. Bez zaplacení měla projít pokladnou, kde byla zadržena pracovníkem bezpečnostní agentury, kterému pak zboží vydala. Při lustraci policisté zjistili, že žena byla v posledních třech letech odsouzena za obdobný trestný čin, a proto jí bylo následně sděleno podezření.
 
Po inhalaci těkavé látky se dopouštěl nejen výtržnictví
Policejní komisař zahájil v tomto období trestní stíhání 27letého muže pro přečiny porušování domovní svobody a výtržnictví. Svého protiprávního jednání se má muž dopouštět tím, že většinou pod vlivem těkavé látky, kterou má inhalovat z igelitového sáčku, se na různých místech ve Vrbně pod Pradědem dopouští výtržností a i přes vykázání svých rodičů má vnikat do jejich bytu. V průběhu posledních dvou let vranští policisté řešili 27 věcí přestupkového charakteru, zejména ve vztahu ke svým rodičům, a proto je nyní stíhán vazebně.
 
Zadržený muž se vyhýbal výkonu trestu, přebýval ve stanu, kde vyráběl pervitin
Krnovští policisté z toxi týmu v těchto dnech v Krnově zadrželi 39letého muže z Havířova, který byl v celostátním pátrání, protože se měl vyhýbat nástupu do výkonu trestu a byl také důvodně podezřelý z nedovolené výroby a distribuce drog. Při prohlídce stanu v Krnově, kde se podezřelý zdržoval, zajistili varnu a přípravky k výrobě drog. Následně ho policejní komisař obvinil z přečinů nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Je mu kladeno za vinu, že od srpna 2011 do 29.11.2011 ve stanu v Krnově měl vyrábět nejméně ve čtyřech případech tzv. „českou cestou“ pervitin. Část měl užít pro svou potřebu a zbytek předat nejméně jednomu známému. Také od 1.8. do 29.11.2011 bez závažného důvodu nenastoupil do výkonu trestu. Po sdělení obvinění a dalších procesních úkonech byl muž eskortován do výkonu trestu. Nyní mu za výše uvedenou trestnou činnost v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až do výše pěti let.
 
„Ztracená“ kulovnice nalezena
V předminulém tiskovém servisu jsme informovali o zatajení nálezu kulovnice v Břidličné, kterou měl její 72letý majitel ztratit cestou domů dne 26.11.2011. Následně ji měl na druhý den hledat, ale nenalezl. O pár dnů později se dostavil poškozený na oddělení a policistům sdělil, že již kulovnici našel. Než odešel totiž dne 26.11.2011 z klubovny, tak ji tam uložil a druhý den ráno si to neuvědomil. Myslel si, že ji ztratil cestou domů.
 
Vloupal se do budovy firmy, kde chtěl odcizit dřevěný žebřík – byl však policisty zadržen
Vrbenští policisté zadrželi přímo na místě činu 36letého místního muže. Ten měl dne 28.11.2011 vniknout násilně do budovy firmy ve Vrbně pod Pradědem na ulici Jesenická. Dostal se do kotelny, kde za pomoci donesených kleští, poškodil dveře vedoucí na schodiště a do sklepních prostor. Prohledal nezajištěné místnosti, kde hledal dřevěný žebřík, který však nenalezl. Na místě byl zadržen vrbenskými policisty. Ke svému jednání policistům uvedl, že do objektu vnikl proto, že chtěl odcizit dřevěný žebřík, který by mohl potřeboval pro svou práci. Svého protiprávního jednání se měl dopustit i přes skutečnost, že byl tento rok odsouzen za majetkovou trestnou činnost. 
                                                                                                         
komisař por. Bc. Tušková P.
        2.12.2011
pisbr@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem