Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události z Bruntálska, 2.-4.10.09

Poškození vozidel, vloupání do rybářství, těžké zranění při střetu vozidla a motocyklu a další 

 
Poškodil vozidla
V Rýmařově v době od 1.10.2009 do 2.10.2009 dosud neznámý pachatel na ulici Žižkova nezjištěným předmětem poškodil lak karoserií u tří zaparkovaných vozidel. V prvním případě se jednalo o vozidlo Hyundai Tuscon, kde na přední kapotě vyryl nečitelný nápis o velikosti okolo 10 cm. Majiteli tak způsobil škodu okolo 5 tisíc Kč.
V dalších dvou případech se jednalo o vozidla Škoda Octavia. U prvního vozidla pachatel urazil obě zpětná zrcátka ( škoda 8 tisíc Kč) a u druhého vozidla na víko palivové nádrže vyryl několik čar ( škoda za 1 tisíc Kč).
 
 
Z kůlny si odnesl nářadí
V době od 16.9.2009 do 2.10.2009 dosud nezjištěný pachatel v zalesněném prostoru mezi obcemi Býkov-Láryšov a Úvalno vnikl přes dřevěné oplocení na pozemek u chaty. Ze zděné kůlny, do které se dostal po překonání visacího zámku a poškození úchytů kovové petlice, si následně odnesl benzínovou travní sekačku, velkou dřevorubeckou sekyru a zahradní nůžky na živý plot. Svým jednání tak způsobil majiteli škodu poškozením dveří kůlny ve výši okolo 1 tisíc Kč a odcizením věcí škodu za více jak 10 tisíc Kč. 
 
 
Těžké zranění motorkáře
Dne 3. 10. 2009 okolo 17,45 hodin došlo na úseku silnice v obci Zátor k dopravní nehodě. V uvedenou dobu řidič motocyklu Orthus předjížděl z pravé strany před sebou jedoucí vozidlo Škoda Octavia odbočující vpravo na účelovou komunikaci. V pravé jízdní polovině došlo ke střetu pravé přední části osobního vozidla s přední částí motocyklu. Motocykl po střetu sjel do koryta místního potoku.
Došlo k těžkému zranění řidiče motocyklu, který byl převezen RLP do krnovské nemocnice. U řidiče motocyklu byl nařízen odběr krve na alkohol. U řidiče vozidla byl alkohol na základě dechové zkoušky vyloučen. Na motocyklu vznikla škoda ve výši okolo 10 tisíc Kč a na vozidle okolo 20 tisíc Kč. 
 
                                                         
Kromě cukrovinek se hodily i rybářské pruty
Rýmařovští policisté šetří případ vloupání, který se stal v době od 3.10.2009 do 4.10.2009 v obci Tylov, kde neznámý pachatel vnikl do oploceného areálu místního rybářství. Zde se následně přes zadní dveře vedoucí do příručního skladu dostal do restaurace , která se nachází v tomto areálu. V objektu poškodil dvě elektrické. pokladny a odcizil okolo 6 tisíc Kč v drobných mincích, plastový kufřík, dosud neurčené množství cukrovinek a alkoholu. Následně po opuštění restaurace neunikl pozornosti pachatele ani objekt altánu, kde vnikl po vypáčení petlice. Odtud si odnesl několik kusů rybářských prutů, včetně navijáků. Předběžně vyčíslená škoda poškozením se vyšplhala na částku okolo 15 tisíc Kč a škoda odcizením se předběžně vyčíslila do výše 14 tisíc Kč.
  
 
U řidiče byl ve vozidle nalezen metanfetamin
Řidič krátce po půlnoci v sobotu 26.9.2009 ujížděl policistům s vozidlem BMW
 
Dodatek k tiskové zprávě z 26.9.2009:
Tiskový servis č. 176/2009 ( komisař por. Bc. Tušková Pavla )
Smrtelná nehoda-
Krátce po půlnoci dne 26.9.2009 na ulici Opavská v Krnově policisté pronásledovali vozidlo BMW, které ohrožovalo bezpečnost silničního provozu a ujíždělo před policejní hlídkou. Na služebním vozidle měli policisté zapnutý modrý magnetický maják a při pronásledování používali akustickou signalizaci. Do prostoru mezi pronásledovaným a pronásledujícím vozem vstoupily na přechod pro chodce zpoza křoví dvě osoby. Policista již nestihl střetu zabránit a přímo na přechodu došlo k jejich sražení. Při nehodě utrpěla 23letá žena zranění neslučitelná se životem a druhý chodec - 30letý muž utrpěl zranění těžké a byl letecky transportován do nemocnice v Ostravě. Policisté okamžitě po nehodě vyhlásili po ujíždějícím automobilu pátrání, byla vyžádaná spolupráce se sousedními okresy. 
                                                                                  
 
          Intenzivním šetřením policisté z Krnova vypátrali po třech hodinách vozidlo BMW, které ujíždělo před policejní hlídkou v sobotu 26.9.2009 krátce po půlnoci. Zjistili řidiče a ve vozidle při prohlídce nalezli psaníčko s obsahem metamfetaminu.
Bylo zjištěno, že BMW má přední registrační značku vyrobenou z nestandartního materiálu. Vozidlo bylo v dané době registrováno na jiného majitele.
23letý mladík následně potvrdil, že s BMW projížděl Krnovem po kruhovém objezdu a na ulici Revoluční si povšiml policejního vozidla v civilním provedení, které mu dávalo znamení o zastavení. Na výzvu řidič nereagoval a začal s vozidlem přes Krnov ujíždět vysokou rychlostí směrem na Opavu. Po návratu z Opavy se vyhýbal policejním hlídkách a do Krnova se vracel mimo hlavní silnici.
 
 
                                                                                         
 
Oba policisté ihned po nehodě se snažili poskytnout účastníkům první pomoc a do příjezdu rychlé záchranné služby prováděli resuscitaci. Silnice byla přes šest hodin v obou směrech uzavřena, protože na místo byli ihned povoláni soudní znalci, jak z oboru silničních dopravních nehod, tak soudní lékařka. Na místě byla také okresní státní zástupkyně.
Vše probíhalo dále z důvodu objektivního vyhodnocení nehody a objasnění jejich příčin a okolností.
Na místě nehody bylo přítomno vedení Územního odboru Bruntál a Krajského ředitelství Smk Ostrava. Celá věc je nadále v řešení všech zainteresovaných složek.
Informace k samotné dopravní nehodě a jiným okolnostem nemůže ÚO PČR komentovat. Tuto věc šetří Inspekce PČR, která jediná je oprávněná se k věci vyjadřovat.
 
Tato tragická událost se dotkla všech policistů v okrese Bruntál a všem je hluboce líto, že při plnění služebních úkolů došlo k předmětné události s tragickými následky.      
 
 
 komisař por.Ing. Křištofová Ivana
 

vytisknout  e-mailem